Termoelectrica a încheiat un parteneriat de colaborare cu Green City Lab Moldova

Termoelectrica în parteneriat cu Green City Lab Moldova (Proiectul PNUD Moldova ”Orașe verzi durabile pentru Moldova”) va implementa un proiect de eficiență energetică ce constă în dotarea unui bloc locativ cu Punct Termic Individual (PTI) și Distribuție pe Orizontală – sistem cunoscut ca și Încălzire Centralizată Autonomă.

Scopul proiectului este creșterea confortului consumatorilor prin modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică pentru încălzire și prepararea apei calde menajere (ACM) din clădire. Un contract de colaborare în acest sens a fost încheiat de către Directorul General al Termoelectrica S.A., Veaceslav ENI, Directorul Executiv al Green City Lab Moldova, Victor PARLICOV, și Administratorul A.C.C. nr. 51/417, Ion URSU.

Prin acest parteneriat ne propunem să demonstrăm încă o dată eficiența Soluției Încălzire Centralizată Autonomă și să promovăm în rândul la cât mai mulți consumatori  beneficiile pe care le oferă noul sistem de termoficare”, a declarat Veaceslav ENI, Director General, Termoelectrica.

Prin acest proiect vrem să demonstrăm că investițiile în distribuția orizontală a căldurii în blocurile multietajate din Chișinău sunt nu doar eficiente din punct de vedere energetic, dar și fezabile din punct de vedere financiar – costurile totale pentru consumatori trebuie să fie mai mici decât până la implementarea proiectului!”, a conchis Victor PARLICOVDirectorul Executiv al Green City Lab Moldova.

În urma implementării acestui proiect, consumatorii din str. Pandurilor, 62V vor beneficia de servicii moderne de termoficare centralizată cu multiple avantaje:

încălzire și apă caldă non-stop;

contor propriu la căldură și apă caldă;

independență în conectarea/deconectarea căldurii în propria locuință;

posibilitatea de reglare a temperaturii în funcție de necesitate;

economii la consum de cca 15-30%.

Potrivit parteneriatului, Termoelectrica își asumă elaborarea proiectului tehnic, montarea și punerea în funcțiune a unui PTI pentru încălzire și prepararea ACM, instalarea contoarelor pentru consumul de energie termică și ACM și montarea coloanelor de energie termică și ACM în casa scării.

De cealaltă parte, Green City Lab își asumă cheltuielile ce țin de executarea lucrărilor de construcție/reconstrucție a sistemului intern de distribuție al agentului termic și ACM din fiecare apartament și interconectarea acestora la coloanele de distribuție din casa scării. Costurile lucrărilor date vor fi acoperite  din surse financiare ale Proiectului PNUD Moldova ”Orașe verzi durabile pentru Moldova” (OVDM), printr-un contract de tip ESCO.

Lucrările urmează a fi elaborate și finalizate până la începerea sezonului rece. Până în prezent, 57 de blocuri locative beneficiază de Încălzire Centralizată Autonomă. Green City Lab Moldova în prezent implementează trei proiecte demonstrative, finanțate de Proiectul PNUD ”Orașe verzi durabile pentru Moldova”:

– Eficiența energetică în clădiri multietajate, în parteneriat cu S.A. Termoelectrica;

– Generarea distribuită a energiei electrice regenerabile (apelul de proiect îl puteți găsi la https://greencity.md/invitatie-de-exprimare-a-interesului/);

– Colectarea sticlelor de plastic prin intermediul automatelor pentru recuperarea PET-urilor.

Sursa: www.termoelctrica.md