Marea Britanie vrea să propună statelor G7 stabilirea obiectivului de a abandona complet centralele termoelectrice pe bază de cărbune

Guvernul britanic intenționează la viitoarea reuniune la nivel înalt a G7 din iunie să-și invite colegii din uniune să își stabilească un obiectiv pentru a realiza o eliminare completă a centralelor electrice pe cărbune cât mai curând posibil, anunță agenția de știri japoneză Kyodo.

Se remarcă faptul că partea britanică propune includerea paragrafului relevant în declarația comună de după reuniunea la nivel înalt. În același timp, o discuție preliminară cu privire la această problemă poate avea loc în cadrul unei reuniuni online a miniștrilor de mediu ai G7 în perioada 20-21 mai.

Printre țările G7, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada și Franța au anunțat planuri de eliminare treptată a producției pe bază de cărbune. Administrația președintelui american Joe Biden are, de asemenea, o atitudine pozitivă față de această problemă. Japonia a mai anunțat anterior că va începe dezvoltarea unui nou plan de de scoatere din exploatare a centralelor electrice pe bază de cărbune până în 2030, pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon. Cu toate acestea, pentru Japonia, o respingere completă a energiei cărbunelui pe fondul perspectivelor slabe pentru repornirea tuturor reactoarelor închise după accidentul de la centrala nucleară Fukushima-1 este o sarcină destul de dificilă.

În prezent, există aproximativ 140 de centrale electrice pe cărbune în Japonia, dintre care 26 sunt construite recent și sunt centrale electrice moderne cu eficiență ridicată și emisii reduse de dioxid de carbon. Dintre cele 114 rămase, guvernul intenționează să scoată din funcțiune aproximativ 100. Potrivit planului, după 2030 centralele electrice pe cărbune ar trebui să rămână doar în prefecturile Okinawa, Hokkaido și alte zone speciale pentru a asigura capacitate suplimentară în caz de dezastre naturale și urgențe.

Marea Britanie intenționează să organizeze în format tradițional summit-ul G7 în perioada 11-13 iunie, în stațiunea Carbis Bay, pe coasta atlantică a peninsulei Cornwall. La aceasta vor participa liderii asociației informale din cele mai dezvoltate țări din lume, precum și șeful Consiliului European Charles Michel, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și liderii Australiei, Indiei și Coreei de Sud, invitate special în acest an.