Experții OMM au realizat bilanțul sezonului uraganelor din 2020

Experții subliniază că anul 2020 a fost al șaselea an consecutiv în care numărul și intensitatea ciclonilor tropicali au depășit semnificativ media. Numărul uraganelor din acest an a dublat norma – în medie se  înregistrează până la șase uragane.

În ultimul an, amintesc experții OMM, două uragane de categoria 4 au lovit  Nicaragua cu o diferență de doar două săptămâni și 12 cicloni au lovit coasta Statelor Unite.

„Sezonul uraganelor din 2020 a fost unul dintre cele mai dure din istoria de 40 de ani de observații ale Programului OMM pentru cicloni tropicali. Numărul record de uragane și pandemia COVID-19 au dus la un dezastru real ”, a declarat șeful OMM, Petteri Taalas. În același timp, OMM remarcă faptul că experții organizației au ajutat unele state să se pregătească pentru evenimentele meteorologice extreme, inclusiv prin prognoze precise.

„Cu pagube semnificative și pierderi de vieți omenești, nu există  îndoială că pregătirea eficientă din timp a salvat sute, posibil mii, de vieți în 2020”, a spus Kenneth Graham, președintele Comitetului pentru uragane.„Avertismentele la timp punctate ale ciclonilor au permis luarea unor decizii echilibrate între evacuare și restricțiile de circulație în mijlocul unei pandemii”, a adăugat el.

OMM subliniază, de asemenea, că micile state insulare din Caraibe și țările în curs de dezvoltare din America Centrală sunt cele mai vulneranile  la uragane. În câteva ore, ceea ce s-a construit de-a lungul anilor a fost distrus.

„Nu putem opri această forță incredibilă a naturii, dar avem capacitatea de a minimiza pierderile umane și materiale prin cele mai noi tehnologii de prognoză, precum și o coordonare și cooperare regională strânsă”, a declarat șeful Serviciului Meteorologic din Jamaica, Evan Thompson.

Menționăm că una din responsabilitățile  experților Comitetului OMM pentru uragane este să dea denumiri de cicloni tropicali sau „nume”. Ele sunt repetate la fiecare șase ani, dar în cazul când numele este asociat  cu un uragan care a dus la consecințe catastrofale și a rămas pentru totdeauna în istorie, precum uraganul Katrina sau Sandy, atunci sunt șterse din listă. Sezonul uraganelor din Atlantic începe pe 1 iunie și se termină pe 30 noiembrie.