Poluarea aerului afectează modificările structurii retinei. Poate provoca orbire.

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este una dintre cele mai frecvente cauze de pierdere a vederii la vârstnici. Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit că traiul într-o zonă cu niveluri ridicate de poluare a aerului poate fi unul dintre motivele acestui proces.

Oamenii de știință au studiat date de la 115.954 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, care la începutul studiului (2006) nu aveau probleme de vedere. De-a lungul timpului, 52.602 de participanți s-au dovedit a avea modificări structurale la nivelul retinei, indicativ al dezvoltării DMLV. Cu toate acestea, diagnosticul final a fost pus doar la 1.286 de persoane. Autorii lucrării au comparat aceste informații cu nivelul de poluare a aerului în locurile în care au trăit pacienții cu boli în curs de dezvoltare.

Pentru a face acest lucru, autorii au folosit estimări ale nivelurilor medii anuale de poluare a aerului la adresa de domiciliu a fiecărui participant. Oamenii de știință au monitorizat în principal cantitatea de particule fine precum dioxidul de azot (NO2) și oxidul de azot (NOx), care sunt eliberate în principal în aer din gazele de eșapament.

După luarea în considerare a unor factori precum stilul de viață și rezultatele asupra sănătății, echipa a constatat că participanții expuși la niveluri mai ridicate de poluare a aerului au fost cu 8% mai predispuși să dezvolte DMLV. De asemenea, s-a constatat că expunerea la poluanți  a fost asociată cu modificări ale structurii retiniene a aproape tuturor subiecților.

Cu toate acestea, după cum a remarcat echipa, acest studiu a fost unul observațional, nu practic, care sugerează că expunerea mai mare la aer poluat ar putea face celulele retiniene mai vulnerabile.

„În general, rezultatele noastre arată că poluarea aerului, în special particulele fine sau particulele asociate cu arderea, pot crește riscul de a dezvolta DMLV”, sintetizează autorii.