Peste 60% din populația lumii consideră schimbările climatice drept amenințare pentru umanitate

Acest lucru rezultă din datele unui sondaj realizat de specialiștii din Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în colaborare cu experți de la Universitatea din Oxford.

Studiul a implicat aproximativ 1,2 milioane de persoane din 50 de țări. Respondenții au fost întrebați dacă schimbările climatice sunt o urgență globală și dacă susțin 18 domenii cheie ale politicii climatice în șase domenii: economie, energie, transporturi, producție și consum de alimente, mediu și securitate umană. Conform rezultatelor, 64% dintre participanții la sondaj consideră că schimbările climatice sunt o urgență globală.

În plus, cercetătorii au descoperit o relație directă între nivelul educațional al respondenților și dorința lor de a face față crizei climatice. Astfel, cei care au primit o educație de calitate apreciază situația legată de  schimbările climatice ca fiind gravă.

Experții au stabilit, că persoanele cu vârsta sub 18 ani sunt mai susceptibile de a considera schimbările climatice o problemă gravă decât persoanele în vârstă.

„Rezultatele sondajului arată în mod clar că acțiunile urgente de combatere a schimbărilor climatice sunt susținute pe scară largă de oamenii din întreaga lume, indiferent de naționalitate, vârstă, sex și nivel educațional”, a declarat Administratorul PNUD, Achim Steiner.

Studiul observă că cele mai populare direcții politice ale statelor pentru a rezolva problemele globale asociate cu schimbările climatice sunt conservarea pădurilor și a terenurilor, o tranziție activă la utilizarea energiei solare, eoliene și regenerabile, introducerea unor practici agricole ecologice și o creștere a investițiilor, afacerilor și locurilor de muncă ecologice.