Acest lucru rezultă din datele unui sondaj realizat de specialiștii din Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în colaborare cu experți de la Universitatea din Oxford.
Studiul a implicat aproximativ 1,2 milioane de persoane din 50 de țări. Respondenții au fost întrebați dacă schimbările climatice sunt o urgență globală și dacă susțin 18 domenii cheie ale politicii climatice în șase domenii: economie, energie, transporturi, producție și consum de alimente, mediu și securitate umană. Conform rezultatelor, 64% dintre participanții la sondaj consideră că schimbările climatice sunt o urgență globală.
În plus, cercetătorii au descoperit o relație directă între nivelul educațional al respondenților și dorința lor de a face față crizei climatice. Astfel, cei care au primit o educație de calitate apreciază situația legată de schimbările climatice ca fiind gravă.
Experții au stabilit, că persoanele cu vârsta sub 18 ani sunt mai susceptibile de a considera schimbările climatice o problemă gravă decât persoanele în vârstă.
„Rezultatele sondajului arată în mod clar că acțiunile urgente de combatere a schimbărilor climatice sunt susținute pe scară largă de oamenii din întreaga lume, indiferent de naționalitate, vârstă, sex și nivel educațional”, a declarat Administratorul PNUD, Achim Steiner.
Studiul observă că cele mai populare direcții politice ale statelor pentru a rezolva problemele globale asociate cu schimbările climatice sunt conservarea pădurilor și a terenurilor, o tranziție activă la utilizarea energiei solare, eoliene și regenerabile, introducerea unor practici agricole ecologice și o creștere a investițiilor, afacerilor și locurilor de muncă ecologice.