Secretarul general al ONU la Summitul One Planet: Omenirea are șansa de a schimba lumea în bine

Redresarea economiei globale după o pandemie oferă omenirii posibilitatea de a schimba cursul dezvoltării și de a alege o cale care să evite conflictul cu natura. Acest lucru a fost declarat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la Summitul One Planet. El a cerut protejarea biodiversității și consolidarea luptei împotriva schimbărilor climatice.

Adresându-se liderilor mondiali care au participat la summit, șeful ONU a reamintit încă o dată consecințele utilizării necugetate a resurselor planetei. „Noi otrăvim aerul, uscatul și apa – oceanul este plin de plastic. Natura ne lovește: temperatura aerului bate recorduri, biodiversitatea scade, zona deșerturilor se extinde; incendii, inundații și uragane apar din ce în ce mai frecvent ”, a declarat Guterres. „Suntem într-o poziție extrem de vulnerabilă”, a avertizat el.

Având în vedere consecințele devastatoare ale pandemiei, inclusiv umanitatea socio-economică, șeful ONU este convins că pur și simplu nu își poate permite să revină la modelele anterioare de management economic. „Recuperarea după o pandemie este o șansă de a schimba cursul”, a subliniat el. „Dacă putem dezvolta politici inteligente și putem investi banii corect, putem nimeri pe o cale care va duce la asistență medicală universală, va ajuta la reconstrucția economiei, ne va face mai puțin vulnerabili la crize și vom salva biodiversitatea”, spune Antonio Guterres.

Șeful ONU își exprimă speranțe speciale în ceea ce privește inovațiile și soluțiile bazate pe interacțiunea cu natura – acestea sunt inițiativele, așa cum a menționat secretarul general, care promit să păstreze biodiversitatea și să creeze locuri de muncă. Potrivit Forumului Economic Mondial, în următorul deceniu, astfel de proiecte de afaceri vor deschide până la 191 de milioane de noi locuri de muncă. Dar există în prezent un deficit de 711 miliarde de dolari pentru a atinge obiectivele pentru 2030.

„A sosit momentul să aducem fluxurile financiare din surse publice și private în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris privind clima și obiectivele de dezvoltare durabilă și să includem obiectivul realizării neutralității carbonului în planurile economice și fiscale”, a declarat secretarul general al ONU.

El a solicitat, de asemenea, sprijin pentru cei mai vulnerabili membri ai comunității internaționale care sunt cei mai afectați de schimbările climatice, în special țările mai puțin dezvoltate și statele insulare în curs de dezvoltare.

„Începem noul an cu speranță. Să profităm cu toții de această ocazie împreună și să construim o lume mai sigură, corectă și mai durabilă ”, a spus Guterres.