Experții propun interzicerea utilizării microplasticului în Uniunea Europeană

Introducerea unei interdicții privind utilizarea microplasticelor în UE ar împiedica 500.000 de tone din aceste microparticule să pătrundă în mediu în decurs de 20 de ani. Această evaluare a fost anunțată miercuri de Agenția Europeană pentru Produse Chimice.

Propunerea comitetului agenției de analiză socio-economică, a precizat că solicitarea, „vizează interzicerea vânzării pe piața europeană a produselor care conțin microplastice  care pătrund în mediu pe parcursul utilizării”. În special, se are în vedere produse cosmetice, produse de curățare și pentru spălatul rufelor, îngrășăminte.

În plus, au fost propuse măsuri pentru combaterea pătrunderii microplasticului în mediul ambiant, în urma utilizării  gazoanelor artificiale pentru sport – interzicerea vânzării acestora după o perioadă de tranziție de șase ani.

„Aceste restricții vor împiedica 500 mii tone de microplastic să pătrundă în mediu în decurs de 20 de ani”, se menționează în comunicat. Astfel de măsuri ar putea costa comunitatea europeană, potrivit agenției,  aproximativ de la 10,8 până la 19,1 miliarde EURO necesare pentru înlocuirea microplasticului cu materiale alternative. Propunerea comitetului va fi publicată pe site-ul agenției în 2021. Țările europene vor trebui să voteze pentru a susține documentul.

Microplasticul absoarbe totul din apă, inclusiv substanțe toxice precum pesticide, metale grele, microbi patogeni. Agenția menționează că în fiecare an aproximativ 42 mii tone de microplastic sunt eliberate în mediu, iar vânzările sale continuă să crească.