Masa obiectelor create de oameni pe Pământ a depășit masa tuturor ființelor vii

Masa obiectelor create de om în anul 2020 va depăși masa tuturor ființelor vii de pe planetă. Oamenii de știință israelieni au publicat un studiu corespunzător în revista Nature. Ei au calculat masa materialului artificial creat din 1900 până în 2020 și au comparat-o cu masa ființelor vii de pe planetă (biomasă). Cercetările lor demonstrează că, datorită consumului crescut și dezvoltării urbane, masa obiectelor create de om a depășit biomasa.

La începutul secolului al XX-lea, masa obiectelor antropice era egală cu aproximativ 3% din biomasa totală. În 2020, masa materialelor artificiale a depășit masa tuturor ființelor vii.

Materialele de construcție, în special cărămida, betonul și asfaltul, au avut cea mai mare influență asupra creșterii masei obiectelor artificiale. Articolele din plastic au, de asemenea, un impact semnificativ. Masa obiectelor realizate de oameni a reprezentat 5% din biomasă în anii de după al doilea război mondial. Apoi decalajul a început să se reducă rapid.

În ultimii cinci ani, omenirea a produs obiecte cu o rată de 30 gigatone pe an. Oamenii de știință prezic că, dacă producția continuă într-un asemenea ritm până în 2040, masa obiectelor artificiale se va tripla. O creștere a masei obiectelor antropice afectează, în special, plantele. Deci, datorită defrișărilor, construcției, însămânțării culturilor agricole, varietatea plantelor scade.