Tăierea pădurilor în Amazon a atins apogeul în ultimii 12 ani

Din anul 2008 procesul de defrișare în pădurea tropicală amazoniană din Brazilia a înregistrat cote maxime. Acest lucru a fost anunțat de National Institute for Space Research din Brazilia, relatează BBC. Pădurea tropicală amazoniană a pierdut 11.088 kilometri pătrați între august 2019 și iulie 2020, potrivit agenției. Aceasta este cu 9,5% mai mult decât în ​​ultimele 12 luni.

Acestea sunt doar date preliminare, National Institute for Space Research din Brazilia  va publica cifrele finale la începutul anului 2021. Cu toate acestea, vicepreședintele Hamilton Mouran a fost prezent la anunțul acestor date. Oamenii de știință demonstrează că defrișările s-au accelerat odata cu victoria lui Jair Bolsonaro la alegerile prezidențiale. După preluarea mandatului, a încurajat extinderea terenurilor agricole și a activităților miniere în pădurea tropicală. Pentru aceasta, președintele Braziliei este criticat de ecologiști.  De asemenea, a fost acuzat de eforturi insuficiente în timpul luptei împotriva incendiilor din Amazon. Bolsonaro însuși a declarat în 2019 că Leonardo DiCaprio este de vină pentru incendii, acuzații negate de către actor.

De asemenea, președintele Braziliei a criticat National Institute for Space Research din Brazilia  pentru publicarea datelor privind defrișările. În opinia sa, aceste date discreditează reputația Braziliei în lume.