Studiu:Din cauza încălzirii globale, arborii au început să piardă frunzele mai devreme

Oamenii de știință din Elveția au stabilit că, din cauza încălzirii globale, toamna începe mai devreme, iar frunzele cad mai devreme de pe copaci. Anterior, se credea că schimbările climatice, dimpotrivă, au dus la faptul că vara a devenit mai lungă, scrie The Guardian.

Cercetătorii au studiat 430.000 de arbori din 3.800 de locații din Europa Centrală în perioada 1948-2015. Descoperirea oamenilor de știință este importantă, deoarece toamna devreme afectează cantitatea de dioxid de carbon pe care arborii o pot recicla. Conform estimărilor preliminare ale cercetătorilor, aproximativ 1 miliard de tone de dioxid de carbon rămân neprocesate anual. Aceasta este mai mult decât emisiile anuale de CO2 produse, de exemplu de Germania.

Savanții au comparat starea plantelor cu modul în care se simte o persoană când este deja săturată și nu mai poate mânca. Aceasta înseamnă că copacii nu mai pot absorbi dioxidul de carbon și pot ceda frunzele ca fiind inutile.

Schimbările de mediu și defrișările au redus, de asemenea, durata de viață a plantelor cu creștere rapidă.

„Pentru o lungă perioadă de timp, am crezut că perioada de creștere a plantelor devine mai lungă și frunzele cad mai târziu. Cu toate acestea, noile cercetări demonstrează că creșterea mai rapidă a copacilor face ca frunzele să cadă mai devreme ”, a declarat profesorul Thomas Crowther de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich.

Potrivit ecologului Christine Rollinson, care nu a fost implicat în studiu, problema nu poate fi rezolvată doar prin plantarea de copaci; în primul rând, este necesar să se reducă emisiile în aer.