The Times: Guvernul britanic intenționează să introducă taxa pe carbon

Trezoreria Regatului Unit dezvoltă planuri de introducere a unei taxe pe carbon, care va furniza miliarde de lire sterline suplimentare pentru restabilirea economiei și îmbunătățirea standardelor sale de mediu. Acest lucru a fost titrat vineri de The Times, citând surse guvernamentale.

Ministrul finanțelor Rishi Sunak încearcă, potrivit acestora, să înlocuiască programele actuale din Marea Britanie pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu un nou impozit, după sfârșitul perioadei de tranziție de la sfârșitul anului asociată cu ieșirea Marii Britanii din UE. Este planificată introducerea acestuia în diferite sectoare ale economiei, inclusiv în industria gazelor și agricultură, ceea ce va permite, potrivit economiștilor, să se obțină mai mult de 25 de miliarde de lire sterline până în 2030.

Potrivit unor surse guvernamentale, inovația are sens și „din punct de vedere politic”. Impozitul „va crește fluxul de fonduri [către buget], menținând în același timp angajamentul manifestului [Partidului Conservator] de a nu majora impozitul pe venit, TVA sau asigurările naționale”, notează sursa. În plus, procesul „poate fi văzut ca un catalizator pentru construirea unei economii mai puternice și mai ecologice”.

Anterior, guvernul britanic și-a stabilit un obiectiv primordial- de a atinge zero emisii de gaze cu efect de seră de origine antropică până în 2050. Londra a început anul trecut să se orienteze spre  reducerea  emisiilor de gaze cu efect de seră cu un program numit Net Zero. Se presupune că regatul se va orienta treptat spre metode de producție și gestionare a vieții, unde emisiile nocive din atmosferă vor scădea constant. După cum a menționat mai devreme Eco FM, până în 2035, autoritățile britanice intenționează să interzică vânzarea de mașini noi cu motoare pe benzină și diesel, precum și mașini hibride și să excludă încălzirea caselor cu cărbune.

Marea Britanie a părăsit UE în noaptea de 1 februarie 2020, după trei ani de negocieri. Bruxelles și Londra au convenit asupra unei perioade de tranziție până la sfârșitul acestui an, timp în care toate reglementările europene se aplică Regatului Unit, inclusiv tranzacționarea în conformitate cu normele pieței unice europene. Înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, pe care guvernul britanic a refuzat să o prelungească, părțile au trebuit să cadă de acord asupra formatului relațiilor viitoare și să încheie un acord comercial.