A fost întocmită harta urmelor de testări nucleare în Europa

Oamenii de știință europeni au întocmit prima hartă detaliată a concentrației diferitor radionuclizi în solul Europei, care au ajuns acolo în a doua jumătate a secolului XX ca urmare a testelor nucleare atmosferice, precum și a accidentelor la diverse instalații. Studiul a fost publicat de revista științifică Scientific Reports.

„Un număr mare de substanțe radioactive au pătruns în mediul ambiant după testarea armelor nucleare, precum și a dezastrului de la Cernobîl. Anterior, oamenii de știință nu au putut stabili exact de unde au apărut acești  izotopi în solul diferitelor regiuni ale Europei. Acum am demonstrat că ambele tipuri de emisii posedă o identificare clară cu trăsături concrete ”, a declarat  Catherine Moisburger, chimist  la Universitatea din Basel (Elveția) și unul dintre autorii studiului.

La mijlocul secolului trecut, Uniunea Sovietică, Statele Unite, Franța, Marea Britanie și China au efectuat sute de teste cu bombe atomice și termonucleare în atmosferă, sub apă și în subteran, care s-au încheiat în 1963  după semnarea așa-numitului Tratat de la Moscova.

În ciuda faptului că aceste teste au durat o perioadă relativ scurtă de timp, au schimbat radical compoziția atmosferei Pământului, activitatea ecosistemelor și a climatului. Oamenii de știință continuă să studieze semnificația acestor schimbări. În urmă cu patru ani, savanții au sugerat chiar să se considere de la începutul unor astfel de teste o nouă eră geologică – Antropocenul.

Timp de mai multe decenii, chimiștii, ecologiștii și fizicienii încearcă să înțeleagă modul în care radionuclizii care s-au format în timpul acestor teste, precum și eliberarea de substanțe radioactive în timpul accidentelor de la centrala nucleară de la Cernobâl, centrala nucleară Fukushima și în Windscale din Marea Britanie, afectează ecosistemele naturale și create de om.

Situația este complicată de faptul că în straturile superioare ale solului se acumulează mulți radionuclizi cu o durată lungă de viață, inclusiv cesiu-137. Aceasta afectează nu numai activitatea vitală a plantelor și a locuitorilor solului, ci și eroziunea acesteia. Chimiști din Elveția, Italia, Franța și Belgia încearcă de mai mulți ani să obțină un răspuns la această întrebare analizând distribuția radioizotopilor în solul Europei Centrale.

Recent, acești cercetători au întocmit prima hartă completă a distribuției radionuclizilor în întreaga Elveție și în țările adiacente acesteia și au stabilit, de asemenea, sursele lor. Acest lucru a devenit posibil datorită faptului că oamenii de știință au atras atenția asupra diferențelor în modul în care sunt distribuite substanțele apărute în timpul testelor nucleare sau eliberate în timpul accidentelor de la centralele nucleare.

În special, radionuclizii proveniți din explozii de bombe atomice au fost inițial concentrate în atmosfera superioară. De acolo, au fost distribuite uniform pe cea mai mare parte a teritoriului

Pământului împreună cu ploile. La rândul lor, emisiile de la centralele nucleare au crescut la o înălțime mică, motiv pentru care căderea radioactivă generată de acestea a fost inegală.

Ghidați de această idee, oamenii de știință au măsurat concentrația de cesiu-137 în sol și au comparat-o cu cantitatea  atomilor de plutoniu-239 și plutoniu-240 ,  apărute ca urmare a testelor nucleare atmosferice, în aceleași probe de sol

Drept urmare, s-a demonstrat că aproximativ jumătate din radionuclizii din sol sunt asociați cu accidentul de la Cernobîl, iar restul s-au format după testele nucleare din anii 1950-1960. În același timp, oamenii de știință au descoperit că urmele lor au fost distribuite inegal în toată Europa. În unele regiuni, urme de accidente au predominat, în timp ce în altele au fost aproape inexistente.

Oamenii de știință au înregistrat cele mai mari concentrații de radionuclizi de tip I pe versanții munților Alpi, Masivul Central din sudul Franței și unele lanțuri montane din Bavaria (Germania). În același timp, regiunile nordice ale Franței și sudul Italiei practic nu au fost afectate de emisiile de la Cernobîl.

Oamenii de știință speră că harta lor va ajuta la evaluarea corectă a consecințelor ambelor tipuri de contaminare radioactivă, a condițiilor solului și a diverselor procese ecologice și la evitarea discrepanțelor și conflictelor care apar în mod tradițional în acest domeniu al științei.

One thought on “A fost întocmită harta urmelor de testări nucleare în Europa

  1. Puteti sa precizati titlul al acestui studiu? N-am reusit sa-l gasesc cautand dupa numele autorei pe site-ul jurnalului. Daca aveti un link, ar fi si mai bine. Mersi mult.

Comments are closed.