Turcia va începe procesarea deșeurilor alimentare în hrană pentru animale

Primăria orașului turc Konya va crea o întreprindere pentru procesarea deșeurilor alimentare în hrană pentru animale. Proiectul va deveni o parte a politicii Zero Waste dezvoltată de Ministerul Turc al Mediului și Urbanismului, se arată într-un comunicat pe site-ul primarului orașului. Autoritățile intenționează să utilizeze hrana rezultată în urma procesării pentru aprovizionarea animalelor fără stăpân. Primarul de Konya, Ugur Ibrahim Altai, a menționat că orașul are „cel mai mare adăpost de animale din toată Turcia”, cu o suprafață de 1 milion de metri pătrați.

Sursa foto: https://traveller-eu.ru/

Potrivit primarului, inițiativa va rezolva mai multe probleme simultan: animalele comunitare vor fi hrănite, dispare nevoia de a procura hrană de peste hotare și contribuie, de asemenea, la dezvoltarea potențialului economic al orașului. „Numai la adăpostul nostru, animalele consumă 400 de tone de hrană anual. Importăm cea mai mare parte a acesteia. De îndată ce vom implementa proiectul, vom scăpa de dependența de import, iar costul furajului va scădea semnificativ”, a  declarat Ugur Ibrahim Altai.

În cadrul proiectului, muncitorii municipali vor colecta resturi alimentare de la întreprinderile de stat și  de catering, în frigidere speciale. După sterilizare, deșeurile vor fi procesate în furaj. Acestea vor putea fi utilizate de către adăposturile municipale și centrele de reabilitare, precum și de organizațiile independente pentru protecția drepturilor animalelor.

Această companie va contribui la protecția mediului. Se preconizează că compania va putea prelucra până la 10 tone de deșeuri alimentare pe zi, transformându-l în două tone de produs pur.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), 30% din toate produsele alimentare sunt aruncate anual de către oameni, ceea ce înseamnă 190 kg de persoană. Deșeurile alimentare sunt o sursă de metan, unul dintre principalele gaze cu efect de seră ale planetei. Acestea conduc la o creștere a temperaturii în straturile inferioare ale atmosferei Pământului și în consecință la schimbări climatice.