În Japonia s-a aprobat pentru prima dată interzicerea pungilor de plastic în magazine

Autoritățile din orașul Kameoka din centrul Japoniei au aprobat interzicerea totală a folosirii pungilor de plastic în magazinele locale ca parte a măsurilor de protecție a mediului.

Sursa foto: https://expatlifeinthailand.com/

Potrivit ziarului Mainichi Shimbun, o astfel de restricție a fost aprobată pentru prima dată în țară.

Se observă că atât vânzarea, cât și distribuția gratuită a pachetelor la casele magazinelor se încadrează în interdicție. Autoritățile orașului nu au decis încă ce fel de sancțiuni așteaptă comercianții care încalcă restricția, dar au promis că vor face enumerarea lor  publică. Se presupune că această măsură va reduce cantitatea de deșeuri din plastic de pe străzile locale, precum și va reduce poluarea corpurilor de apă ale orașului. Restricția va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Anterior, guvernul japonez a ordonat ca toate magazinele din țară să perceapă bani pentru pungile din plastic începând cu luna iulie a acestui an.

Potrivit ONU, anual pe planetă sunt produse aproximativ 300 de milioane de tone de deșeuri din plastic. Aproximativ 8 milioane de tone din acest volum nimerește în oceane. Acolo, astfel de gunoi se transformă în microplastic, care este înghițit de pește, moluște, cetacee, o problemă de mediu la scară globală. Guvernul japonez dezvoltă  măsuri menite să elimine complet resturile din plastic care nimeresc în ocean, acest lucru va fi realizat până în anul 2050.