ONU a cerut statelor lumii să continue observațiile meteorologice, în ciuda pandemiei

Organizația Meteorologică Mondială (OMM), o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite, a încurajat statele să continue monitorizarea vremii și a climei, în ciuda dificultăților asociate cu pandemia de coronavirus. Într-o declarație publicată  la Geneva, secretarul general al OMM Petteri Taalas a amintit pericolul continuu de dezastre naturale și nevoia de avertizare timpurie.

Efectele schimbărilor climatice și a dezastrelor naturale continuă să se facă simțite, a subliniat Taalas, adăugând că „pandemia COVID-19 creează dificultăți suplimentare și poate agrava numeroasele riscuri.” „Prin urmare, este foarte important ca statele să acorde atenție instrumentelor naționale de avertizare timpurie și monitorizare a vremii, în ciuda crizei asociate cu COVID-19”, a declarat secretarul general.

După cum a explicat serviciul de presă al OMM, sistemele de supraveghere meteorologică, de exemplu, componenta lor de satelit, precum și o proporție semnificativă a stațiilor de la sol, funcționează automat și vor continua să funcționeze fără degradare semnificativă a calității „pe parcursul a câteva săptămâni”. Cu toate acestea, pandemia a afectat deja unele elemente de rețea. În special, o scădere accentuată a intensității traficului aerian a lipsit sistemul de observare de o sursă importantă de informații despre temperatura din atmosferă, precum și despre direcția și viteza vântului. În plus, în ultimele două săptămâni, volumul informațiilor primite de la stațiile meteorologice neautomatizate, care sunt localizate în principal în țările în curs de dezvoltare, a scăzut simțitor.