Crearea Fondului Național de Mediu a fost susținută în Parlament

Parlamentul a aprobat, pe 9 Martie curent, în a doua lectură modificările la Legea privind protecția mediului înconjurător, ce ține de funcționarea și organizarea Fondului Național de Mediu. FNM vine să faciliteze implementarea proiectelor de mediu, instituind un management eficient și transparent, care va contribui la atingerea indicatorilor de mediu, conform strategiei naționale de mediu 2030.

Cu 57 de voturi în Parlament, au fost modificate Legea privind protecția mediului înconjurător, Legea regnului animal și Legea privind protecția aerului atmosferic. Prin modificările operate se instituie noi reglementări ale modului de formare și administrare a Fondului Național pentru Mediu (FNM).  

Ministerul Mediului va veni curând cu un proiect de Hotărâre de Guvern, pentru promovarea noului Regulament, care va reglementa modul de organizare și funcționare a Fondului National de Mediu, manualul operațional care va include toate procesele privind aplicarea, selectarea, finanțarea, evaluarea, monitorizarea și raportarea proiectelor, inclusiv, formularele pentru Ghidul programelor de grant, propunerile de proiect și bugetul. Astfel, va oferi mai multă transparentă, egalitate și echitate, cu orientare sporită spre protecția mediului, soluționând o bună parte a problemelor stringente de mediu din țară.  

Mijloacele Fondului vor fi destinate finanțării programelor și proiectelor din domeniul protecției mediului, schimbărilor climatice și gestionării durabile a resurselor naturale.   Ținând cont de starea precară a mediului, un Fond Național de Mediu eficient este așteptat foarte mult de autorități publice locale, agenți economici, instituții și societatea civilă care vor putea aplica cu proiecte de mediu.

Un alt aspect extrem de important este, în acest sens, depolitizarea procesului prin care se oferă granturile. Propunerile de proiect depuse de către beneficiari vor trece printr-o evaluare asigurată de un grup de experți din domeniu.

Sursa:mediu.gov.md