Sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), ținând cont de întregul lanț de producție, în emisiile globale de dioxid de carbon este aproape dublu față de industria aviației, potrivit unui raport al Boston Consulting Group (BCG).
„Sustenabilitatea devine problema numărul unu pe agenda telecomunicațiilor”, sectorul TIC reprezintă astăzi 3 până la 4% din emisiile globale de CO2, aproximativ dublu față de emisiile generate de sectorul aviației mult mai atent monitorizat, potrivit autorilor raportului., – afirmă compania.
Experții subliniază că se referă la emisiile generate de-a lungul întregului lanț valoric. Companiile de telecomunicații reprezintă ele însele 1,6% din totalul emisiilor globale de CO2. „Până la 90% din emisiile din sector provin din activități din amontele și din avalul lanțului valoric, cum ar fi consumul de energie de către furnizorii lor”, notează BCG.
Compania menționează că impactul crescând asupra mediului al sectorului TIC este evidențiat de creșterea consumului de energie de către centrele de date: „Cererea globală fără precedent pentru comunicații digitale, alimentată de trecerea masivă la formate de lucru la distanță din cauza pandemiei COVID-19 „a condus la creșterea consumului de energie de către industrie .
Vladislav Butenko, șeful practicii de tehnologie, mass-media și telecomunicații la BCG CSI, citat în mesaj, a menționat că această tendință nu va trece neobservată nici în Rusia – anul trecut volumul transmisiei de date în țară a crescut cu aproape 40%.
„Se așteaptă ca consumul global de date să crească cu 60% anual și numai centrele de date vor consuma până la 8% din energia electrică a lumii până în 2030. Înainte de pandemie, industria nu se afla sub același control din partea societății și a statului în în ceea ce privește impactul său asupra ecologiei, cum ar fi de exemplu aviația. În această nouă realitate digitală, companiile de telecomunicații vor trebui să își regândească impactul asupra mediului „, a conchis el.