Aproape 200 de pesticide au fost descoperite în case din Europa în timpul studiilor privind praful. Autoritățile de reglementare trebuie să acorde atenție „coktailurilor toxice” de substanțe chimice, spun oamenii de știință, menționează The Guardian.
Potrivit rezultatelor preliminare ale studiului, oamenii de știință au descoperit 197 de pesticide în casele din 10 țări europene în 2021. Peste 40% dintre pesticidele găsite în praf au fost legate de efecte extrem de toxice, inclusiv cancer și perturbarea sistemului hormonal uman, au anunțat cercetătorii.
Se observă că numărul de pesticide din fiecare casă variază de la 25 la 121, iar fermierii tind să aibă niveluri mai mari de pesticide în praf.
„Avem o mulțime de studii epidemiologice care demonstrează că bolile sunt asociate cu amestecurile de pesticide”, a declarat profesorul Paul Scheepers de la Institutul Radboud pentru Științe Biologice și de Mediu.
El a menționat că pesticidele din praf intră în casele noastre prin pantofi și pot fi aduse și de pisici și câini.
„Dacă nu ne scoatem pantofii la ușă, aducem multă murdărie din afară. Animalele de companie sunt și ele o sursă pentru asta. Există o mulțime de studii care arată că animalele preiau anumiți contaminanți, inclusiv pesticide, din mediu. O altă grupă sunt produsele de consum pe care le aducem acasă, orice pesticide pe care le cumpărăm de la magazin din anumite motive, iar o sursă mare sunt puricii și căpușele”.
Deși concentrațiile fiecărui pesticid în praful de casă au fost scăzute, amestecurile de zeci de substanțe chimice pot afecta sănătatea și, de asemenea, pot crește expunerea la pesticide atunci când apar în concentrații mari pe fructe, legume și flori proaspete.
„Produse precum DDT care au fost de mult interzise, sunt atât de persistente încât se acumulează în mediul înconjurător, așa că circulă constant. Acum avem și o problemă cu Pfas, compuși organofluorinați sintetici. Autoritățile de reglementare pot analiza persistența substanțelor chimice – să presupunem că persistența chimică înseamnă persistența în mediu, precum și acumularea în lanțul alimentar, probabil vom găsi probleme similare în viitor cu alte substanțe chimice persistente”, a adăugat Scheepers.