Mâncărurile tradiționale pot fi pierdute în bucătăriile multor țări – de la Scandinavia, Franța și Țările de Jos până în Turcia. Condițiile meteorologice extreme pot duce la dispariția bucatelor tradiționale și pot provoca o scădere a culturii gastronomice a unor țări. Printre candidații la uitare, experții numesc brânza olandeză Gouda și muștarul Dijon, relatează Euronews.
Brânza Gouda
Orașul olandez Gouda a fost întotdeauna vulnerabil la inundații din cauza nivelului scăzut al mării, dar este din ce în ce mai expus riscului de inundații cauzate de schimbările climatice. Profesorul Jan Rothmans de la Universitatea Erasmus din Rotterdam a declarat că 100 de ani mai târziu nu trebuie să ne așteptăm la o producție semnificativă de brânză în acest oraș.
„Dacă pământul se transformă în apă și vacile dispar, atunci brânza va trebui adusă din partea de est a țării și nu va mai fi Gouda”, a menționat profesorul.
Midiile
În Grecia, midiile sunt de așteptat să dispară din bucătăria tradițională. Anul acesta, fermierii greci au raportat o scădere cu 90% a capturilor de midii pentru sezon. Aceasta este o consecință a căldurii din zona principală de creștere a midii – Golful Salonic. Temperatura apei din mare a depășit 30°C timp de câteva zile, ceea ce a dus la moartea acestora.
Trufele albe
În nordul Italiei, trufele albe sunt considerate pe cale de dispariție și clasificate ca sit al patrimoniului imaterial de către UNESCO în 2021. Aceste ciuperci preferă condițiile reci și umede, iar habitatele lor naturale sunt slăbite de încălzirea globală, secetă, defrișări și schimbări extreme de temperatură.
Mustarul de Dijon
În urmă cu doi ani, Franța a făcut titluri pentru o lipsă neașteptată de muștar de Dijon. Supermarketurile au rămas fără produs, iar comercianții cu amănuntul limitau clienții la un singur borcan. Lipsa a fost cauzată de o vară uscată în Canada, care produce aproximativ 80% din muștarul mondial. În 2022, culturile canadiene au fost devastate de secetă, iar culturile de muștar din Franța au suferit de o iarnă anormal de umedă.
Năutul
Cercetătorii de la Royal Botanic Gardens Kew, estimează că pierderile globale ale culturilor de năut din cauza secetei vor fi de 50%. Acest lucru va duce la o penurie a acestei culturi în Turcia, unde este folosit pe scară largă în meze tradiționale și în multe alte feluri de mâncare principale. Recolta de năut în 2024 a fost semnificativ mai mică decât anul trecut. Oamenii de știință notează că năutul și-a pierdut diversitatea genetică de când a fost crescut pentru culturi și este mai puțin rezistent la fenomenele meteorologice extreme.
Somonul
Mâncărurile tradiționale scandinave includ Gravlax (somon), dar acest pește este din ce în ce mai amenințat din cauza schimbărilor climatice. Iernile severe, condițiile meteorologice El Niño și un nivel maxim de atacuri de meduze de 20 de ani (care poate fi atribuit schimbărilor în comportamentul acestora din cauza creșterii temperaturii mării) au dus la mortalitatea peștilor în largul coastei norvegiene atingând un nivel record. Temperaturile ridicate și apa mai caldă, de asemenea, amenințarea păduchilor de mare, iar vaccinurile împotriva păduchilor de mare provoacă stres la pești, ducând la moartea acestora.
În Belgia, renumită pentru invenția cartofilor pai, fermierii suferă de efectele schimbărilor climatice asupra culturilor de cartofi. În 2024, din cauza ploilor abundente, câmpurile de cartofi belgiene au fost inundate și doar 50% din recoltă a fost recoltată la timp.