Poluarea cu plastic amenință deja durabilitatea Pământului

La moment omenirea produce anual peste 500 de milioane de tone de plastic, din care doar 9% este reciclat. Plasticul pătrunde peste tot, de la cele mai înalte vârfuri muntoase până la cele mai adânci zone ale oceanului. Analiza demonstrează că poluarea cu plastic afectează procesele naturale fundamentale, exacerbând crizele de mediu preexistente.

Date noi demonstrează că impactul plasticului asupra mediului, sănătății umane și bunăstării este mai devastator decât se credea anterior. Studiul, publicat în revista One Earth, a analizat întregul ciclu de viață al plasticului și a constatat că impactul acestuia afectează probleme globale critice, inclusiv schimbările climatice, pierderea biodiversității și epuizarea resurselor.

Studiul, condus de Patricia Villarrubia-Gomez de la Centrul pentru Sustenabilitate din Stockholm, a analizat impactul materialelor plastice în fiecare etapă a vieții lor, de la extracția materiilor prime până la impactul acestora asupra ecosistemelor după eliminare.

„Ne gândim adesea la plastic ca la un material simplu, inert, dar acest lucru este departe de a fi cazul”, a explicat Villarrubia-Gómez. Aditivii chimici complecși, cum ar fi perturbatorii endocrini, îl fac toxic pentru ecosisteme și dăunător sănătății umane, provocând daune pe termen lung la nivel global.

Sarah Cornell, coautor al studiului și expert în sustenabilitate, a declarat: „Impactul plasticului asupra sistemului Pământului este complex și are mai multe straturi. Afectează procesele biofizice și perturbă echilibrul ecosistemelor.”

Pentru a evalua impactul plasticului pe Pământ, cercetătorii propun o abordare a „căii de expunere” care urmărește întregul ciclu de viață al plasticului prin trei etape cheie: extracția și producția, eliberarea în mediu și impactul asupra sistemelor naturale. Această abordare cuprinzătoare ne permite să evaluăm mai precis amploarea poluării și să propunem măsuri eficiente.

Autorii studiului evidențiază lipsa de transparență a datelor privind producția și eliminarea plasticului. Începând cu anii 1950 au fost produse peste 11 miliarde de tone de plastic, dar lipsa unor standarde de raportare consecvente face problema dificil de înțeles și abordat.

Autorii studiului solicită o revizuire a politicilor globale din plastic, concentrându-se pe implicațiile lor pe termen lung pentru toate aspectele sustenabilității. Expertul Bethany Carney Almroth de la Universitatea din Göteborg a remarcat că plasticul este răspândit peste tot, inclusiv în interiorul corpului uman și dăunează atât ecosistemelor, cât și oamenilor.

Înaintea negocierilor internaționale privind un tratat global privind materialele plastice, cercetătorii propun să considere poluarea cu plastic nu doar ca o problemă de reciclare, ci și ca un factor sistemic care afectează clima, biodiversitatea și resursele de apă. Revizuirea abordării managementului plasticului va îmbunătăți monitorizarea și răspunsul la problemă și va accelera acțiunile politice pentru protejarea ecosistemelor și a sănătății umane.