Emisiile globale de carbon din incendiile de pădure au crescut cu 60% în 20 de ani

Emisiile de dioxid de carbon din incendiile forestiere au crescut cu 60% la nivel mondial din 2001, potrivit unui nou studiu publicat în revista Science, relatează Bloomberg.

Studiul a constatat că incendiile de vegetație devin din ce în ce mai intense, în special în pădurea boreală de nord, care se întinde din Rusia până în America de Nord. Oamenii de știință au menționat că emisiile de la incendiile din aceste păduri aproape s-au triplat în ultimii 20 de ani. Ei au atribuit acest lucru unei combinații de vreme mai prietenoasă cu focul și creșterea mai rapidă a pădurilor, care furnizează materie organică combustibilă. Ambele tendințe sunt susținute de creșterea accelerată a temperaturii la latitudinile nordice înalte, care se încălzesc de două ori mai repede decât media globală din cauza schimbărilor climatice.

„Tendința ascendentă a emisiilor de la incendiile extratropicale este un avertisment cu privire la vulnerabilitatea tot mai mare a pădurilor”, a spus autorul principal al studiului  la Universitatea din East Anglia (Marea Britanie), Matthew Jones.

El a menționat că o astfel de creștere puternică a emisiilor reprezintă o provocare majoră pentru obiectivele globale privind schimbările climatice.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o creștere bruscă a intensității incendiilor, o măsură a cât de mult carbon este eliberat pe unitatea de suprafață arsă.

„Acest lucru semnalează că incendiile cauzează mult mai multe daune ecosistemelor forestiere decât în ​​trecut”, a spus Jones.