În luna februarie, temperatura oceanelor lumii a atins un nivel record: temperatura medie globală de la suprafața mării a fost de +21,06°C. După cum scrie Reuters, temperatura medie a suprafeței oceanelor în februarie a depășit recordul anterior de +20,98°, stabilit în august 2023.
Recordul alarmant a fost înregistrat în timpul celei mai fierbinți luni februarie din istoria observațiilor. Reamintim că luna februarie a acestui an este a noua lună consecutivă în care a fost depășit recordul lunar de temperatură.
El Niño, împreună cu schimbările climatice antropogene, se pare că contribuie, de asemenea, la creșterea temperaturilor.
„Ceea ce este și mai surprinzător este faptul că temperaturile de la suprafața mării au atins niveluri record în regiuni aflate departe de centrul de acțiune al El Niño. De exemplu, în Oceanul Atlantic tropical și în Oceanul Indian”, spune climatologul Richard Allan de la Universitatea din Reading. Acest lucru, spune el, indică o influență puternică a creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă.
Se pare că, deși mediile globale ale temperaturilor de la suprafața mării nu iau în considerare oceanele polare, lucrurile nu stau bine nici acolo. Gheața marină din Antarctica a atins minimul anual în februarie, înregistrând a treia cea mai mică extindere înregistrată vreodată – cu 28% sub medie.
Oamenii de știință spun că fenomenul El Niño este acum în curs de atenuare în Pacificul ecuatorial, dar temperaturile de deasupra oceanelor rămân la niveluri neobișnuit de ridicate.
Un nou studiu arată că Oceanul Arctic ar putea rămâne fără gheață marină în următorii câțiva ani – cu un deceniu mai devreme decât se preconiza. Aceștia se referă la condițiile în care stratul de gheață oceanică va fi mai mic de 621.000 de kilometri pătrați.