Agenția Europeană de Mediu (AEM) a calculat că poluarea industrială provoacă pierderi anuale echivalente cu 2% din produsul intern brut (PIB). Comparativ cu 2012, aceste costuri au scăzut cu aproximativ 33% în 2021, în special datorită utilizării unor tehnologii mai avansate, a unor combustibili mai puțin poluanți și a introducerii surselor de energie regenerabilă, relatează Euractiv.
Se menționează că cel mai mare cost al combaterii poluării industriale se referă la purificarea aerului – între 268 și 428 de miliarde de euro pe an.
„Sectorul energetic al UE reprezintă marea majoritate – aproximativ 80% – din reducerea totală, în principal datorită adoptării celor mai bune tehnologii și practici de gestionare disponibile și a trecerii la energie regenerabilă și la combustibili mai puțin poluanți”, se arată în analiza AEM.
Agenția a subliniat că 1% dintre cei mai mari poluatori, adică 107 companii, produc aproximativ jumătate din poluare. O parte semnificativă dintre aceste companii sunt centrale electrice pe bază de cărbune. Nouă dintre cele mai poluante 50 de centrale se află în Germania și șase în Polonia. AEM a sugerat că norme mai stricte ale UE, cum ar fi Directiva privind emisiile industrial, recent actualizată și actuala revizuire a Directivei UE privind calitatea aerului, ar aduce limitele de poluare mai aproape de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.