Departamentul Energiei al SUA va aloca 254 de milioane de dolari pentru decarbonizarea industrială, dintre care 83 de milioane de dolari pentru reducerea emisiilor în sectoarele industriale care sunt dificil de decarbonizat.
De asemenea, 171 de milioane de dolari vor fi alocate pentru finanțarea a 49 de proiecte în 21 de state pentru a reduce emisiile industriale de gaze cu efect de seră și pentru a accelera dezvoltarea de tehnologii inovatoare de decarbonizare, a precizat Departamentul Energiei al SUA.
Se menționează că industriile greu de decarbonizat creează aproximativ 30% din totalul emisiilor de carbon ale țării. Finanțarea anunțată face parte din sprijinul acordat programului „Investing in America” al președintelui american Joe Biden.
„Anunțul de astăzi va contribui la dezvoltarea tehnologiilor inovatoare necesare pentru a reduce costurile și a îmbunătăți eficiența energetică în fabricile și centrele industriale din America”, a declarat Jennifer M. Granholm, secretarul american al energiei.
Biroul de presă al Departamentul Energiei al SUA a explicat că cei 49 de câștigători vor sprijini proiecte de cercetare aplicată, dezvoltare și proiecte tehnologice pilot cu impact ridicat pentru a reduce consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră în subsectoarele industrial, în special, industria chimică, care reprezintă aproximativ 40% din consumul total de energie și emisiile industriale ale națiunii. Proiectele vor promova, de asemenea, abordări transsectoriale ale decarbonizării industriale pentru a aborda provocările predominante în diverse sectoare.
Proiectele selectate vor contribui la dezvoltarea tehnologiilor de decarbonizare în următoarele domenii:
- decarbonizarea căldurii industriale – 10 proiecte cu 25,3 milioane de dolari;
- cercetare și dezvoltare în domeniul combustibililor cu emisii reduse de carbon – 6 proiecte cu 20,7 milioane de dolari;
- cercetare și dezvoltare transsectorială – 5 proiecte cu 14 milioane de dolari; decarbonizarea produselor chimice – 6 proiecte în valoare de 30,5 milioane de dolari;
- decarbonizarea fierului și oțelului – 7 proiecte în valoare de 37 de milioane de dolari;
- decarbonizarea producției de alimente și băuturi – 5 proiecte în valoare de 11,1 milioane de dolari;
- decarbonizarea cimentului și betonului – 5 proiecte în valoare de 20 de milioane de dolari;
- decarbonizarea produselor forestiere – 5 proiecte în valoare de 12 milioane de dolari.
Departamentul Energiei al SUA a menționat că aceste industrii sunt responsabile pentru 65% din emisiile industriale din SUA, care amenință sănătatea publică și poluează ecosistemele. Decarbonizarea acestor industrii este esențială pentru decarbonizarea lanțurilor de aprovizionare și pentru atingerea neutralității climatice.
Reamintim că în martie 2023, SUA a alocat 6 miliarde de dolari pentru a accelera decarbonizarea în industriile energo-intensive, în special în sectoarele oțelului, aluminiului, cimentului, produselor chimice, ceramicii și hârtiei.