Un nou record european: Temperaturile din Spania au urcat până la +30°C

Meteorologii europeni au înregistrat cea mai caldă zi din ianuarie de pe continent de la începutul observațiilor. Pe 25 ianuarie, termometrele au atins 30,7°C în municipiul Callez din Spania.

În mai multe orașe din provincia Valencia, temperaturile au depășit 29°C – o vreme mult mai tipică pentru vară decât pentru iarnă. Localnicii au făcut duș pe plajă, făcând plajă și baie în mare, stând în cafenele în aer liber pentru a se bucura de vremea neobișnuit de caldă pentru acest sezon. În alte părți ale Spaniei, temperaturile au crescut până la 20°C – în unele locuri, cu 10°C peste norma de la sfârșitul lunii ianuarie.

În ciuda căldurii din timpul zilei, au existat oscilații dramatice de temperatură. De exemplu, pe coasta din Murcia, temperaturile au crescut până la 27°C în timpul zilei și au scăzut la 7°C pe timp de noapte. Precedentul record de căldură pentru luna ianuarie în Spania a fost de 29,8°C și a fost stabilit în 2021 în Alicante.

Spania se confruntă cu o secetă generalizată din 2022, dar multe regiuni se confruntau cu penuria de apă chiar și mai devreme. În capitala Cataloniei, Barcelona, al doilea oraș ca mărime din Spania, nivelul apei din rezervoare a scăzut la aproximativ 17% din capacitate la jumătatea lunii ianuarie. Dacă nivelul apei va scădea sub 16%, în regiune va fi declarată starea de urgență, precizează Daily Mail.