Un studiu realizat de grupul de reflecție Ember din Marea Britanie a constatat că 107 din 215 țări din întreaga lume au depășit vârful de producție de energie electrică din combustibili fosili cu cel puțin cinci ani în urmă. Emisiile de dioxid de carbon provenite din generarea de energie electrică în aceste țări au scăzut cu aproape 20% în ultimul deceniu, potrivit Ember.
Analiștii au subliniat că țările care au depășit cu cel puțin un an vârful de utilizare a combustibililor fosili reprezintă 50% din cererea globală.
Acest lucru pregătește terenul pentru reduceri suplimentare ale emisiilor în sectorul energetic mondial. Aceștia au menționat că 78 de economii care au depășit vârful de consum au înlocuit energia fosilă cu energie verde. În timp ce în 45 dintre acestea, cererea de energie electrică a crescut.
UE, Oceania și America de Nord se află deja într-o perioadă de declin al energiei fosile, în care producția de combustibili fosili a scăzut cu 30 %, 20 % și 15 %. În plus, producția de energie fosilă a atins un plafon în Africa, America Latină și Caraibe.
Analiștii au declarat că singurele regiuni care nu au atins încă acest vârf sunt Asia și Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, unele țări au deja un succes semnificativ. Vietnamul, de exemplu, și-a redus producția de combustibili fosili cu 16% în trei ani, în timp ce Iordania și Emiratele Arabe Unite sunt la aproape cinci ani de la atingerea cotei maxime. Aceștia anticipează că anii 2023-2024 vor deschide o eră a scăderii emisiilor în sectorul energetic. Se remarcă faptul că atingerea vârfului este o etapă importantă în tranziția ecologică globală. Cu toate acestea, pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, producția de energie eoliană și solară trebuie să asigure aproximativ 40 % din energia electrică mondială până în 2030.
În cadrul scenariului „Zero emisii nete” al Agenției Internaționale pentru Energie, triplarea capacității globale de energie regenerabilă până în 2030 reprezintă cel mai important demers pentru a menține încălzirea globală la 1,5°C.
„Puțini sunt cei care își dau seama cât de multe sectoare energetice ale țărilor sunt deja în faza de eliminare treptată a combustibililor fosili. Pentru multe țări, acest lucru s-a făcut în același timp cu creșterea cererii de energie electrică”, a declarat Dave Jones, Head of Global Insights, Ember. – ‘Ne aflăm în pragul unei noi ere de reducere a emisiilor de combustibili fosili în sectorul energetic global.