Oamenii de știință austrieci au studiat interacțiunile agresive ale câinilor și lupilor și au ajuns la concluzia că lupii se reunesc mai repede după o ceartă. Potrivit experților, acest lucru se datorează modului de viață în grup.
Cercetătorii au analizat patru haite de lupi și patru grupuri de câini. Deși lupii experimentali aparțin speciilor care locuiesc în America de Nord, ei au fost crescuți de către oameni. Toate animalele s-au aflat în contact permanent cu omul în primele cinci luni de viață, apoi comunicarea a fost redusă la minimum. Observațiile au fost realizate în perioada ianuarie 2013 – martie 2015. În acest caz, experții au divizat agresiunea în două tipuri – scăzută și înaltă. Primul tip prevede lipsa contactului fizic: mârâirea, urmărirea, expunerea dinților canini. Al doilea tip presupune contact direct: mușcăturile și o luptă, care au provocat răniri.
Rezultatele cercetărilor au demonstrat că conflictele dintre câini s-au produs mai rar. Contactele agresive dintre câini s-au fixat de șapte ori mai puțin comparativ cu lupii. Cu toate acestea, procesul de „împăcare” a avut loc foarte rar. Lupii s-au „împăcat” în medie peste zece minute, chiar dacă nu și-au manifestat dispunerea (lingere, mirosire reciprocă), dar erau situați aproape unul de altul în semn de reconciliere. Câinii, dimpotrivă, după ce intrau în conflict, s-au evitat reciproc. La zece minute după “ceartă”, câinii au fost toleranți de două ori mai puțin decât lupii.
Cercetatorii sugerează ca armistițiu rapid care se manifestă în haitele de lupi, se datorează modului de viață în grup al animalelor, în timp ce câinii, de obicei duc o existență individuală. Lucrarea este publicată în revista Royal Society Open Science.