Oamenii de știință de la Universitatea de Tehnologie din Queensland, precum și alte organizații de cercetare australiene, au stabilit că schimbările climatice amenință pescuitul mondial și ar putea duce la o deteriorare cu zece procente a capturilor.Acest lucru este prezentat într-un articol publicat în revista Nature Climate Change.
Cercetătorii au modelat impactul schimbărilor climatice asupra zooplanctonului, care reprezintă aproximativ 40% din biomasa marină mondială. Zooplanctonul reprezintă principala legătură între fitoplancton, care transformă lumina solară și nutrienții în biomasă, și pești. Zooplanctonul include krillul antarctic, cu care se hrănesc balenele, și chiar meduzele.
Cercetătorii au descoperit că, odată cu schimbările climatice, viitoarele comunități de zooplancton vor fi dominate din ce în ce mai mult de grupuri carnivore, cum ar fi cheetognaths, și de grupuri gelatinoase, cum ar fi salpii, în timp ce micile crustacee omnivore, cum ar fi krillul, vor scădea. Noile grupuri dominante vor conține doar cinci procente din carbonul conținut în zooplanctonul omnivor. Ca urmare, calitatea dietei peștilor mici se va deteriora în mari părți ale oceanelor lumii, iar biomasa de pești va scădea cu zece procente.
Acest lucru va avea implicații globale de anvergură, deoarece pescuitul asigură peste 20 la sută din proteinele animale din dieta a 3,3 miliarde de oameni și reprezintă mijloacele de trai pentru 60 de milioane de persoane.