În cadrul Water Conference Minstra Mediului a desfășurat mai multe întrevederi bilaterale

În perioada 22-24 martie 2023, la sediul ONU din New York, Statele Unite ale Americii s-a desfășurat Conferința ONU privind apa, unde ministra Mediului Rodica Iordanov avut posibilitatea desfășurării unor întrevederi bilaterale, în cadrul cărora au fost abordate aspecte importante și prioritare domeniului resurselor de apă din Republica Moldova.

Cu Laszlo Borbely, Consilier de Stat, Șeful Departamentului Dezvoltare Durabilă din România, s-a analizat experiența României pe domeniul Dezvoltării Durabile și disponibilitatea lor de a  susține Republica Moldova  în a prelua modelul implementat cu succes. Au fost abordate de asemenea, posibilitatea de acordare a suportului pe subiectele ce țin de procesul de integrare europeană.

În cadrul întrevederii bilaterale cu Ruslan Strilets, Ministrul Protecției Mediului și Resurselor Naturale ale Ucrainei, a fost reiterată necesitatea de coordonare și schimb de informații operative a debitelor deversate de la CHN Nistrean și posibilitatea efectuării viiturii de primăvară. Au fost discutate aspecte ce țin de organizarea ședinței Comisiei Nistrene, precum și a unei ședințe comune trilaterale Moldova, Ucraina și România. Oficialii au făcut schimb de informații referitor la procesele de analiză și transpunere a Directivelor UE, din poziția de țări candidate la Uniunea Europeană.

O altă întrevedere bilaterală a minstrei Iordanov a fost discuția cu Mukhtar Babayev, Ministrul Ecologiei și Resurselor Naturale ale Azerbaijanului. Rodica Iordanov a solicitat asistență tehnică și de expertiză pe domeniul evaluării resurselor de hidrocarburi. Oficialul a manifestat deschidere pentru acordarea suportului necesar, urmând să fie realizate acțiunile de lansare a comunicărilor la nivel oficial. Un alt subiect actual, a fost evaluarea resurselor de apă subterană.

Rodica Iordanov este convinsă că dialogul inițiat va continua cu o colaborare fructuoasă, unde Republica Moldova va putea beneficia de experiența și bunele practici din statele respective.