Emisiile de gaze cu efect de seră în SUA au crescut în 2022, în ciuda adoptării unor programe ambițioase privind clima de către autoritățile țării. Potrivit estimărilor preliminare ale firmei de consultanță Rhodium Group, emisiile au crescut cu 1,3% de la an la an, ajungând la 5,6 miliarde de tone echivalent CO2. Astfel, SUA și-au păstrat statutul de a doua mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră din lume, după China.
Creșterea de 74 de milioane de tone echivalent CO2 depășește emisiile totale ale unora dintre țările europene. Cu toate acestea, ritmul său a scăzut față de 2021, când cifra a crescut cu 350 de milioane de tone (6,5%), ca urmare a ridicării restricțiilor de carantină impuse în timpul pandemiei.
Creșterea continuă a emisiilor îndepărtează SUA de obiectivele climatice stabilite de administrația președintelui Joe Biden, se arată în raportul Rhodium.
„SUA continuă să rămână în urmă în ceea ce privește avansarea spre obiectivul de reducere a emisiilor cu 50-52% până în 2030 față de nivelurile din 2005, stabilite în cadrul Acordului de la Paris privind clima”, se arată în raport. Anul trecut, emisiile au fost cu doar 15,5% mai mici decât nivelurile din 2005.
Apropierea SUA de obiectivele climatice din 2022 a fost complicată de criza energetică mondială, notează Financial Times.
Exporturile de petrol din Statele Unite au crescut anul trecut, iar experții guvernamentali se așteaptă ca producția să atingă un nivel record la începutul anului. Producția și exporturile de gaze naturale din SUA au atins, de asemenea, niveluri record anul trecut.
Subvențiile pentru producătorii de energie „curată” în cadrul Legii de reducere a inflației (IRA) ar putea începe să reducă emisiile în SUA încă din acest an, dacă autoritățile americane vor accelera implementarea lor, a declarat Rhodium.
Potrivit experților companiei, țara are nevoie de „politici mai agresive” pentru a îndeplini obiectivele climatice până în 2023.