Cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie au descoperit că micuții ingerează în mod constant microplastice, iar acest lucru se întâmplă chiar și în uterul mamei. Microparticulele pătrund în făt prin placentă.
„Nimeni nu știe cu exactitate cât de multe microplastice ingerează un bebeluș. Dar mai multe studii arată că bebelușii din ziua de azi absorb microplastice încă de la vârsta fetală. Acest lucru este îngrijorător, deoarece sugarii nu au un sistem imunitar complet dezvoltat și se află într-o fază foarte importantă a dezvoltării creierului lor”, spune cercetătorul în neuroștiințe Kam Sripada.
Bebelușii mici pot ingera microplastice prin contactul cu biberoane, jucării, textile și ambalaje alimentare. În teorie, particulele ar trebui să pătrundă în formulele pentru sugari și chiar în laptele matern, deși nu există încă dovezi concrete. Atunci când microplasticele ajung în praf, copiii le ingerează în timp ce se joacă și se târăsc pe podea. Microplasticele conțin diverse substanțe chimice dăunătoare, ftalați și metale adăugate pentru culoare și stabilizare.
Reglementările privind utilizarea materialelor plastice în diferite produse variază la nivel mondial. De asemenea, copiii sunt expuși la cantități diferite de plastic în funcție de locul în care locuiesc. Persoanele aflate sub pragul sărăciei sunt mult mai expuse la poluarea aerului, inclusiv la aerul care conține microplastice, afirmă un studiu.
Autoritățile și industriile sunt, de asemenea, responsabile pentru expunerea la substanțe chimice toxice, nanoplastice și microplastice, au declarat cercetătorii. Cercetătorii recomandă ca întreprinderile care fabrică produse din plastic pentru copii și femei să fie mai atente și să se asigure că produsele lor nu sunt expuse la levigarea plasticului. Atunci când are loc levigarea, substanțele chimice din plastic se infiltrează în mediul înconjurător. Acest lucru se aplică, de obicei, alimentelor, băuturilor sau articolelor din ambalaje de plastic.