Compania „Naftogaz” consideră că este mai profitabil să finanțeze proiecte de încălzire cu combustibili alternativi decât să cumpere gaze la prețurile actuale de pe piață.
Până la următorul sezon de încălzire în Ucraina, este posibil să se renunțe la gaz și să se folosească în schimb combustibil din deșeuri și biomasă, a declarat șeful „Naftogaz”, Iuriy Vitrenko.
„Experiența din Zhytomyr arată că, în majoritatea cazurilor, este posibil să se treacă de la gazul natural la alt combustibil pentru încălzire, cum ar fi biomasa sau gunoiul, până la următorul sezon de încălzire”, a delarat Iuriy Vitrenko, potrivit Ukrinform.
Potrivit acestuia, „Naftogaz”, împreună cu Zhytomyr, lucrează la trei proiecte de generare a căldurii pe bază de biomasă și RDF (combustibil derivat din deșeuri, deșeuri menajere sortate, uscate și comprimate în peleți, spre exemplu). Capacitatea totală a acestora va fi de 50 de megawați.
Vitrenko a descris astfel de proiecte ca fiind fezabile din punct de vedere economic și a declarat că a atras fonduri pentru implementarea lor de la parteneri internaționali. „Este mai profitabil pentru „Naftogaz” să finanțeze astfel de proiecte decât să cumpere gaze pentru sezonul de încălzire, a adăugat Vitrenko. „Pentru că, la prețul de piață al gazului, perioada de recuperare a investiției pentru astfel de proiecte este de două-trei luni”, a spus el.
În ceea ce privește actualul sezon de încălzire, Ucraina, potrivit șefului „Naftogaz”, este pregătit în proporție de 90% pentru acesta, cu 13,9 miliarde de metri cubi de gaze acumulate în instalațiile de stocare subterană.
Ucraina a anunțat încă din 2015 că nu va mai achiziționa gaze din Rusia, dar a continuat să le achiziționeze prin metoda virtuală inversă (cumpărare și consum din fluxul de tranzit) din țările europene. În februarie, Kievul a declarat că a primit primul gaz fizic inversat din Ungaria; la sfârșitul lunii iulie, au început livrări similare către Ucraina din Slovacia.
În Ucraina funcționează câteva zeci de centrale termice, unele dintre ele pe bază de gaze naturale, iar altele pe bază de cărbune și păcură. Din 2014, Kievul a pierdut controlul asupra unora dintre centralele termice, inclusiv în estul țării. În primăvară, ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a declarat că centralele nucleare Akhtyrska (regiunea Sumy), Trypilska (regiunea Kiev) și Cernihiv au fost afectate de ostilități.