Alimentația sănătoasă și echilibrată, recomandată participanților evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni”

Universitatea Tehnică a Moldovei a aderat la evenimentul european de celebrare a științei – „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, organizând un adevărat laborator în Parcul muzeu al tehnicii în aer liber din campusul academic Râșcani. Vineri, 30 septembrie, parcul a găzduit simultan două evenimente – Expoziția „Creația deschide Universul” și „Noaptea Cercetătorilor Europeni”. 

În cadrul evenimentului, Depatamentul „Alimentație și Nutriție”al UTM, a prezentat trei ateliere interactive. Primul atelier a fost dedicat copiilor, cu scopul de a promova consumul redus de zahăr. Aici au fost prezentate mai multe produse alimentare care conțin zahăr adăugat în formă directă și produse care conțin zahăr „ascuns”în formă de amidon. Reprezentanții departamentului au explicat pentru tineri, care este cantitatea de zahăr în unele produse, pe care ei le consumă  cel mai des (biscuiți, fulgi de ovăs sau grâu, sucuri, iaurt etc). 

Aurica Chirsanova, șefa Departamentului „Alimentație și Nutriție”, a declarat pentru EcoFM că celelalte două ateliere sunt dedicate maturilor, unde a fost promovată alimentația sănătoasă și echilibrată:

Aurica Chirsanova, șefa Departamentului „Alimentație și Nutriție”, UTM

O altă surpriză organizată de departament pentru vizitatori, a fost o tombolă, unde era solicitat răspunsul la o întrebare din domeniul nutriției și alimentației. În cazul răspunsului corect, participantul primea un măr verde, simbolul nutriției sănătoase.

În cadrul Centrului Tekvill, în scopul promovării alimentației sănătoase, doi savanți al departamentului, la o cafea, au discutat  cu publicul larg pe teme concrete și actuale legate de alimentație. Un interes deosebit, atât pentru vizitatorii obișnuiți dar și pentru specialiștii din domeniu a fost subiectul ”Produse alimentare funcționale”.

Menționăm că în cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, organizatorii au avut ocazia să promoveze unele aspecte ale științei și inovării folosind distracția, cu scopul de a stimula generația tânără să îndrăgească cercetarea. În acest an organizatorii și-au propus mai multe activități pentru publicul de orice vârstă:

  • Expoziția-concurs foto „Biodiversitatea din jurul tău”
  • ECO Fashion Show 
  • Ateliere de sculptură, pictură, arhitectură, design.
  • Competiția de robotică „Provocările planetei verzi”
  • Expoziția-concurs “Creația deschide Universul”
  • Noaptea Ușilor Deschise la Planetariul și Observatorul UTM 
  • Expoziția rezultatelor cercetării prezentate de organizațiile de cercetare și instituțiile de învățământ superior din republică
  • Open Science Café – comunicare la o cafea cu savanții 
  • EU Corner – informații despre oportunitățile programelor europene de cercetare 
  • Concert susținut de corala “Vocile Primăverii” a Liceului Teoretic “Ion Creangă” din Chișinău, corul “Gaudeamus” al  Universității de Stat “Alecu Russo” din Bălți.
  • Recital  Pasha PARFENI.

Evenimentul își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și oamenii de știință cu experiență, să elucideze impactul pe care cercetarea și inovarea îl au asupra vieții de zi cu zi și să trezească  interesul tinerilor pentru specialitățile inginerești și a le deschide accesul la facultățile UTM.

„Noaptea Cercetătorilor Europeni” este organizată în cadrul  proiectului „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, implementat de Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Științe a Moldovei, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din orașul Bălți și A.O.„Infogrup”. Remarcăm că în acest an la Bălți, evenimentul „Noaptea Cercetătorilor Europeni”,  a fost realizat în premieră.