În 2021, emisiile globale de dioxid de carbon provenite din producția de panouri solare au reprezentat 0,15% din emisiile globale de energie (52 mii kt) și au crescut de patru ori în decursul deceniului.
Producția de polisiliciu rămâne cel mai „murdar” segment al industriei solare, deși ponderea sa a scăzut de la peste 60% la 39% în ultimii 10 ani, a declarant pe Facebook Asociația pentru Energie Solară din Ucraina.
În ultimii 10 ani, capacitatea panourilor solare a crescut de șapte ori. Trecerea de la tehnologia policristalină la cea monocristalină a crescut cu 17 puncte procentuale ponderea plachetelor de siliciu în nivelul de poluare.
Un studiu al Agenției Internaționale pentru Energie a constatat că cel mai mare impact asupra purității industriei solare provine din concentrarea producției în China (87% din emisiile industriei în 2021, față de 59% în 2011), unde cărbunele reprezintă aproximativ 75% din mixul energetic în provinciile cu cea mai mare producție de componente solare.
Prin îmbunătățirea eficienței materialelor, a eficienței energetice și prin reducerea ponderii combustibililor fosili în generarea de energie, intensitatea CO2 a fost redusă cu 45%. De asemenea, materialul a menționat că 1 GW de capacitate solară pe an ar putea compensa 1,5 Mt de carbon din producția de energie pe bază de cărbune.
Reamintim că, în 2030, valoarea materialelor reciclate pentru fotomodule va fi de peste 2,7 miliarde de dolari, în prezent de 170 de milioane de dolari și de 80 de miliarde de dolari până în 2050.