Laminaria este benefică nu numai pentru sănătate, ci și pentru echilibrarea acidității apei oceanului, potrivit unui nou studiu. Este capabilă să reducă efectul negativ al dioxidului de carbon și al acidificării apei asupra faunei marine, inclusiv asupra locuitorilor fermelor de stridii.
Algele marine (de exemplu, algele de zahăr Saccharina latissima) sunt un organism destul de primitiv din grupul algelor brune. Sunt răspândite în diferite mări,unde sunt recoltate în mod activ și utilizate ca materii prime pentru producerea de alimente sănătoase și suplimente nutritive.
Potrivit unui nou articol din Frontiers in Marine Science, Laminaria este, de asemenea, capabilă să-și vindece habitatul, oceanul, și anume, să reziste la acidificare. Acest lucru este important, printre altele, în legătură cu pericolul pentru maricultură (cultivarea animalelor marine comestibile), în primul rând stridiilor și altor bivalve.
Scăderea pH-ului apelor oceanice, care sunt de obicei alcaline, este asociată cu o serie de pericole pentru locuitorii ecosistemelor marine și biosferei în ansamblu. Pentru bivalve, multe gasteropode și alți deținători de cochilii calcaroase, acest lucru este periculos prin dizolvarea parțială a „casei” lor. În plus, într-un mediu mai acid, cochilia se formează mai problematic la indivizii tineri.
Se știe că multe extincții în masă din trecut (de exemplu, marea extincție a Permianului) au fost însoțite de o acidificare semnificativă a oceanelor, fiind în mare parte responsabilă de dispariția speciilor. Ceva asemănător se întâmplă la moment pe Pământ.
Este important să înțelegem că schimbările în compoziția chimică a oceanului sunt indisolubil legate de alte procese globale, în primul rând cu o creștere a nivelului de dioxid de carbon din atmosferă. Când există mai mult dioxid de carbon în aer, acesta se dizolvă mai activ în apă și formează ioni cu proprietăți acide, ceea ce scade pH-ul oceanelor. De la începutul noului mileniu, se cunoaște că creșterea concentrațiilor de dioxid de carbon în straturile de suprafață ale oceanului a devenit o amenințare reală pentru crustacee.
Problema este deosebit de acută în zonele de coastă, unde acest oxid acid provine și de pe uscat. Acolo sunt amplasate multe bancuri cu stridii unde lucrează fermierii de maricultură, care cresc moluște și alte nevertebrate destinate pentru comerț.
Ca parte a luptei împotriva acidificării apei și a altor probleme de mediu, oamenii de știință propun „grădinăritul subacvatic”, adică crearea de noi desișuri, cum ar fi ierburi de mare sau alge. Se dovedește că ciorchinii de alge marine încetinesc scăderea pH-ului apei de mare (acidificarea acesteia), iar cultivarea laminariei în apele fermelor de stridii vă permite chiar să neutralizeze local creșterea acidității, protejând astfel moluștele și stimulănd creșterea lor rapidă. Plantarea laminariei are, de asemenea, beneficii suplimentare, cum ar fi excluderea compușilor de carbon și azot din ciclu, care pot fi asociate cu efecte negative asupra climei, precum și prevenirea înfloririi marine cauzate de microalge periculoase.
„În ciuda dezvoltării continue a mariculturii, acidificarea rapidă a oceanelor amenință deja agricultura de bivalve și necesită intervenția noastră. Suntem convinși că munca noastră va deveni baza unei posibile soluții”, a rezumat profesorul Christopher Gobler de la Universitatea Stony Brook (SUA).