Valul de căldură din Marea Mediterană afectează viața marină: oamenii de știință trag un semnal de alarmă

Valul de căldură recent din Marea Mediterană a fost atât de intens încât a provocat îngrijorare în rândul oamenilor de știință cu privire la sănătatea vieții marine, scrie The Guardian.

Criza climatică cauzată de activitatea umană face ca valul de căldură să fie mai intens și mai durabil. După cum notează publicația, temperatura suprafeței mării în largul coastei insulei Mallorca a depășit +30°C de la sfârșitul lunii iunie a acestui an.

Direcția Generală pentru Economie Maritimă din Portugalia a raportat că regiunea sudică a regiunii Algarve a cunoscut un val de căldură între 28 iunie și 9 iulie. Se indică faptul că, în această perioadă, temperatura aerului a fost semnificativ mai mare decât media din ultimii 20 de ani. În special, în unele zone temperatura a fost cu 5°C peste normal.

Publicația menționează că ultimul val de căldură marină a fost cel mai extrem pentru vestul Mediteranei în această perioadă a anului. Deși temperaturile la suprafața mării de peste 30°C nu sunt neobișnuite pentru sfârșitul verii, astfel de condiții sunt fără precedent în iunie.

Se preconizează că impactul valului de căldură asupra faunei marine și a ecosistemelor va fi semnificativ. Căldura poate epuiza energia creaturilor marine până la punctul în care acestea nu mai pot supraviețui. Există unele dovezi că unele specii intră în modul de supraviețuire și nu se reproduc în căldură.

Între timp, ploile abundente din Coreea de Sud au ucis cel puțin patru persoane, două persoane fiind încă dispărute.

În plus, articolul precizează că furtuna tropicală Vifa a adus ploi abundente și vânturi puternice în Asia de Sud-Est. Furtuna a lovit părți din Filipine și sudul Taiwanului. Furtuna a lovit apoi Hong Kong-ul și se prognozează că va ajunge în nordul Vietnamului în această săptămână.