Peștii se deplasează mai adânc în ocean pentru a scăpa de căldură – migrația afectează deja pescuitul

Încălzirea globală schimbă rutele nu doar ale oamenilor, ci și ale locuitorilor mării: peștii și nevertebratele marine care se „mișcă” în masă – unii mai aproape de poli, iar alții spre adâncimi mai mari. După cum au descoperit oamenii de știință, în ultimii 30 de ani s-au scufundat cu o viteză medie de 0,83 metri pe an, iar pe orizontală s-au deplasat spre nord sau sud cu aproximativ 7,5 kilometri anual.

Studiul, publicat în Nature Climate Change, a fost realizat de o echipă internațională condusă de Laura Gruenberg de la Universitatea Stony Brook. Oamenii de știință au analizat date despre aproape o mie de specii de pești și nevertebrate marine colectate în cadrul proiectului FishGlob din 1993 până în 2020. Informațiile despre temperatura apei au fost preluate din arhiva climatică globală GLORYS12, iar despre distribuția speciilor – din rezultatele studiilor cu traul efectuate în Atlantic, Golful Mexic și Marea Bering.

Concluziile au fost destul de alarmante:

  • 77% din migrațiile verticale sunt o mișcare spre adâncime,
  • 99% din mișcările orizontale sunt mișcare spre poli,
  • 20% dintre specii își schimbă simultan atât adâncimea, cât și locația geografică.

Problema este că astfel de mișcări creează deja dificultăți, de exemplu, pentru pescuitul de coastă – peștii merg mai adânc, unde este mai dificil de prins. Iar în tropice, organismele marine adesea nu au posibilitatea de a se deplasa spre poli: continentele și insulele interferează. În acest caz, singura lor opțiune este să coboare, ceea ce poate fi departe de a fi sigur.

Barierele climatice împiedică, de asemenea, migrațiile în alte părți ale oceanului. De exemplu, curenții vestici, precum Curentul Golfului, sau zonele de upwelling, precum cele din largul coastei Peru și Californiei, pot împiedica mișcarea speciilor. În Arctica, dimpotrivă, unii locuitori tind să se îndrepte în sus, mai aproape de apa rece și dulce provenită din topirea ghețarilor și râurilor.

Oamenii de știință subliniază: mișcările orizontale sunt doar o parte a imaginii. Fără a lua în considerare adâncimea, este imposibil să se evalueze cu exactitate modul în care viața oceanică se adaptează la condițiile în schimbare.

Și, oricât de poetic ar suna, peștii chiar se „ascund de căldură” mergând acolo unde este mai frig. Dar dacă adâncurile îi vor salva de criza climatică este o întrebare la care devine din ce în ce mai dificil de răspuns.