O creștere catastrofală a incendiilor a cauzat pierderi masive de păduri pe întreaga planetă anul trecut, 6,7 milioane de hectare numai de păduri tropicale arse, relatează Euronews, citând date de la laboratorul GLAD al Universității din Maryland.
Pierderea record de păduri tropicale este de două ori mai mare decât în 2023 și este aproape de dimensiunea statului Panama. Aceasta înseamnă aproximativ 18 terenuri de fotbal pierdute la fiecare 18 minute. Pierderea totală a suprafeței arboricole la nivel mondial a crescut cu 5% față de 2023, spun oamenii de știință. Aceasta înseamnă încă 30 de milioane de hectare distruse anul trecut, aproximativ de dimensiunea Italiei. Pentru prima dată înregistrate vreodată, incendiile, mai degrabă decât agricultura, au devenit principala cauză a pierderii pădurilor, potrivit cercetării.
America Latină a fost deosebit de afectată. În total, aceste incendii au provocat 4,1 gigatone de emisii de gaze cu efect de seră – de patru ori mai mult decât emisiile provenite din toate călătoriile aeriene în 2023.
„Acest nivel de pierdere a pădurilor este diferit de orice am văzut în peste 20 de ani de monitorizare”, spune Elizabeth Goldman, co-director al platformei Global Forest Watch de la Institutul Mondial de Resurse (WRI).
Anul trecut a fost cel mai fierbinte înregistrat vreodată, cu condiții extreme, inclusiv o secetă severă pe scară largă cauzată de schimbările climatice și de fenomenul climatic El Niño. Unele țări, în special cele din America Latină, au experimentat cea mai gravă secetă înregistrată vreodată în 2024. Raportul arată că aceste condiții au făcut ca incendiile să fie mai intense și dificil de controlat în multe părți ale lumii.
Brazilia, care va găzdui conferința climatică COP30 de la sfârșitul acestui an, a pierdut cea mai mare suprafață de păduri tropicale, conform datelor. Aceasta a reprezentat 42% din totalul pierderilor de păduri tropicale de anul trecut. Incendiile au fost alimentate de cea mai gravă secetă din istoria țării, care a fost responsabilă pentru 66% din pierderi. Alte cauze, cum ar fi cultivarea de soia și creșterea vitelor, au înregistrat o creștere a pierderilor cu 13%.
Pierderea de păduri din Bolivia a crescut, de asemenea, cu 200%, ajungând la 1,5 milioane de hectare în 2024, plasând-o pe locul doi după Brazilia pentru prima dată, înaintea Republicii Democrate Congo (RDC). RDC s-a clasat pe locul trei, cu cea mai mare pierdere de păduri primare înregistrată vreodată, în creștere cu 150% față de 2023.
Incendiile, care au fost exacerbate de condiții neobișnuit de calde și uscate, au cauzat 45% din pierderi. La fel ca Amazonul, bazinul Congo este un important rezervor de carbon, dar creșterea frecvenței incendiilor și a pierderilor de păduri îi amenință viabilitatea.