Urbanizarea pune stăpânire pe planetă: există din ce în ce mai mulți zgârie-nori, drumuri asfaltate și parcări pe Planetă. În astfel de condiții, animalele și plantele trebuie să se adapteze sau să dispară. Păsările sunt un exemplu strălucitor al modului în care viața urbană afectează viața sălbatică, scrie Earth.com.
Ecologia urbană studiază modul în care animalele se adaptează la viața urbană și modul în care comportamentul, aspectul și șansele lor de supraviețuire se schimbă pe măsură ce urbanizarea progresează. Se știe că zgomotul urban afectează modul în care păsările cântă și comunică. Dar se pune întrebarea cum poate un oraș să influențeze speciile de păsări.
Penele de păsări nu sunt doar decor. De asemenea, îndeplinește și alte funcții importante, inclusiv reglarea schimbului de căldură, camuflarea de prădători și trimiterea de semnale către potențiali parteneri.
Se observă că în habitatele naturale culoarea penelor se schimbă lent de la o generație la alta, dar în orașe acest proces are loc mai rapid. Temperaturile mai ridicate ale aerului în oraș, fundalul gri-întunecat al pereților și drumurilor și luminile de neon creează un mediu unic care poate influența culoarea păsărilor.
Oamenii de știință au decis să afle dacă culoarea păsărilor urbane diferă de culoarea rudelor lor rurale. Aceasta a fost întreprinsă de o echipă de cercetători condusă de Bart Kempenaers de la Institutul Max Planck pentru Inteligență Biologică și de la Universitatea din Granada.
Ei au comparat peste 1.200 de specii de păsări din habitate cu diferite niveluri de urbanizare și au descoperit că păsările care trăiesc în orașe tind să fie mai puțin maro.
„Nuanțele maro sunt mai frecvente în sălbăticie decât în orașe. Bănuim că păsările maro sunt dezavantajate în oraș”, a explicat unul dintre autorii principali ai studiului, Caspar Delhey.
Păsările urbane par să-și piardă tonurile pământii și să câștige culori care le deosebesc de fundalul urban, au descoperit oamenii de știință. La urma urmei, orașele sunt relativ sigure, cu mai puțini prădători, așa că păsările nu trebuie să se ascundă la fel de des. Ca rezultat, culorile care erau odinioară riscante pot ajuta acum la recunoaștere, împerechere sau dominare în cadrul unei specii.
Deși există mai puține specii de păsări în orașe, diversitatea lor de culoare este mai mare, spun oamenii de știință.
„Orașele au mai puține specii decât zonele rurale. Dacă luăm în considerare acest lucru, comunitățile de păsări din orașe au de fapt o mai mare diversitate a culorilor”, a spus unul dintre autorii studiului, Juan Diego Ibañez-Alamo.
Articolul menționează că, în studiile viitoare, oamenii de știință vor încerca probabil să determine cât de comun este acest model la alte animale – insecte, reptile sau mamifere.