Ministerul Energiei a organizat un atelier dedicat principalelor măsuri și obiective de decarbonizare pe care țara noastră și le-a asumat prin intermediul Planului Național Integrat pentru Energie și Climă (PNIEC) 2025-2030, aprobat recent de Guvern.
În cadrul evenimentului, au fost fost prezentate detaliat măsurile stabilite pentru perioada 2025-2030, care includ obiective importante pentru tranziția verde, dar și conturarea unui sistem energetic durabil și accesibil consumatorilor.
„Noi, la Ministerul Energiei suntem conștienți că cca trei sferturi din emisii provin din sectorul energetic și, din acest motiv, am luat foarte în serios sarcina de reducere a lor, atât la elaborarea PNIEC, cât și la prioritizarea activităților Ministerului în următorii ani. Implementarea Planului Național Integrat pentru Energie și Climă va sprijini dezvoltarea economică și va apropia Moldova de standardele Uniunii Europene, stimulând inovațiile și contribuind la o tranziție echitabilă, care va crea și noi locuri de muncă”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu, la deschiderea evenimentului.
Participanții la discuții au reiterat că aprobarea acestui Plan reprezintă un pas semnificativ în îndeplinirea angajamentelor Republicii Moldova față de Uniunea Europeană și față de comunitatea internațională, în domeniul tranziției energetice și combaterii schimbărilor climatice, fiind esențial pentru realizarea unui viitor energetic sustenabil.
„Felicit Guvernul Republicii Moldova pentru aprobarea Planului Național Integrat pentru Energie și Climă. Aprobarea acestuia reprezintă încă un pas important în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor Republicii Moldova față de Uniunea Europeană”, a declarat Managerul de Program în cadrul Delegației UE, Solomon Ioannou.
„Planul Național pentru Energie și Climă este o dovadă a angajamentului Republicii Moldova pentru un viitor durabil și rezilient. Planul stabilește obiective ambițioase, dar realiste, recunoscând amenințările urgente generate de schimbările climatice și, în același timp, asigurând o abordare complexǎ care implică guvernul, sectorul privat, mediul academic și societatea în ansamblu în atingerea obiectivelor climatice și energetice. Implementarea eficientă, cooperarea și responsabilitatea comună a tuturor părților implicate vor fi esențiale pentru succes”, a menționat în debutul evenimentului Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova.
Planul a fost elaborat pe baza recomandărilor Secretariatului Comunității Energetice. Acesta stabilește obiectivele de decarbonizare ale Republicii Moldova, stabilește ținte pentru energia regenerabilă, eficiența energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și susține angajamentele țării în cadrul Tratatului Comunității Energetice. De asemenea, contribuie la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova și la decarbonizarea sectorului energetic.
Astfel, Republica Moldova s-a angajat, până în 2030, să atingă obiectivul național de a ajunge la o pondere de 30% energie din surse regenerabile în consumul final de energie. În plus, țara noastră va menține consumul primar de energie sub 2.949 ktep și consumul final de energie sub 2.762 ktep. De asemenea, se preconizează o reducere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră: cu 68,5% pe malul drept al Nistrului și cu până la 88% în întreaga țară comparativ cu nivelul din 1990.
PNIEC include măsuri concrete pentru asigurarea securității energetice, cum ar fi diversificarea surselor de import al energiei și consolidarea interconectivității sistemului energetic național prin noi linii de conexiune cu România și ENTSO-E. De asemenea, sunt prevăzute acțiuni pentru renovarea clădirilor rezidențiale cu suport financiar din Fondul pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial (FEERM) și promovarea transportului nepoluant.
În ceea ce privește piața internă a energiei, Planul prevede modernizarea și liberalizarea pieței, crearea piețelor intra-zilnice și a zilei următoare, precum și interconectarea acesteia cu piețele europene. Totodată, se va lansa Operatorul Pieței Energiei din Moldova și se vor crea piețele transfrontaliere de echilibrare a sistemelor energetice.
PNIEC 2025-2030 a fost elaborat cu sprijinul Uniunii Europene, prin programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova și cu suportul USAID, prin Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA).
La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului, ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, inclusiv Managerul de Program în cadrul Delegației UE, Solomon Ioannou, dar și ai Secretariatului Comunității Energetice.
De asemenea, au fost prezenți și partenerii de dezvoltare, reprezentanții băncilor comerciale, furnizorilor de energie electrică, asociațiilor de investitori, precum și mediului de afaceri.
Sursa:energie.gov.md