În al treilea trimestru al anului 2024, emisiile de gaze cu efect de seră din economia UE s-au ridicat la 767 milioane de tone de CO2 echivalent, comparativ cu 772 milioane de tone de CO2 echivalente în același trimestru din 2023. Astfel de date pentru evaluarea trimestrială a emisiilor de gaze cu efect de seră din 2024 pe tip de activitate economică sunt furnizate de Eurostat.
Volumul reducerii este de 5 milioane de tone sau 0,6%. În același timp, produsul intern brut (PIB) al UE în trimestrul trei al anului 2024 a crescut cu 1,3% față de același trimestru al anului precedent.
Statisticile țin cont de emisiile următoarelor gaze: dioxid de carbon (CO2), protoxid de azot (N2O), metan (CH4) și gaze fluorurate (hidrofluorocarburi (HFC), perfluorocarburi (PFC), hexafluorura de sulf (SF6) și trifluorura de sodiu (NF3)).
Cea mai semnificativă reducere a avut loc în sectoarele furnizării de energie electrică și gaze (-6,7%), precum și transport și depozitare (-0,9%).

În al treilea trimestru al anului 2024, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în 16 țări UE, comparativ cu același trimestru din 2023. Cele mai mari scăderi au avut loc în Austria (-7,8%), Ungaria (-3,3%) și Danemarca (-2,8%).

În mod interesant, s-au observat două tendințe diferite în rândul acestor 16 țări UE:
- 4 țări au înregistrat o scădere a PIB-ului (Ungaria, Austria, Estonia și România);
- Se estimează că celelalte 12 țări ale UE (Malta, Croația, Spania, Danemarca, Republica Cehă, Portugalia, Franța, Țările de Jos, Polonia, Belgia, Finlanda și Germania) au redus emisiile în timp ce a crescut PIB-ul.
Potrivit estimărilor Eurostat, au existat 6 astfel de țări – Lituania, Luxemburg, Suedia, Grecia, Slovacia, Letonia. Emisiile acestora au crescut cu peste 2% față de trimestrul al treilea din 2023, în timp ce în celelalte 5 țări din UE, emisiile au crescut cu mai puțin de 2% sau au rămas la același nivel (Bulgaria). Se estimează că emisiile din Letonia au crescut chiar și pe măsură ce economia sa contractat.