Agentul patogen care distruge aricii de mare a ajuns în Oceanul Indian și reprezintă o amenințare globală

Oamenii de știință de la Universitatea din Tel Aviv au stabilit că agentul cauzator al morții în masă a aricilor de mare în Marea Roșie este identic cu agentul patogen care distruge populațiile din largul Insulei Reunion din Oceanul Indian.

Descoperirea ridică îngrijorări serioase: dacă boala continuă să se răspândească, ar putea ajunge în Oceanul Pacific, amenințând ecosistemele recifurilor de corali din întreaga lume.

Un studiu publicat în Ecology confirmă că pandemia a început în 2022 în Caraibe, unde cercetătorii de la Universitatea Cornell au identificat agentul cauzal, parazitul ciliat Scuticociliata. Un an mai târziu, agentul patogen a apărut în Marea Roșie și a intrat acum în Oceanul Indian. Până în prezent, nu există metode eficiente de combatere a infecției.

„Nu putem dezvolta un vaccin pentru aricii de mare, așa că scopul nostru principal este să prevenim extinderea în continuare a epidemiei și să aflăm cauzele sale fundamentale”, explică liderul studiului Omri Bronstein.

Se crede că microbul este răspândit prin apa de balast a navelor, iar activitatea sa este în creștere din cauza schimbărilor climatice. Acvariul din Ierusalim a început să crească artificial specii vulnerabile de arici de mare pentru a le reface populațiile dacă este necesar. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la crearea de instrumente genetice pentru detectarea precoce a infecției în apa de mare.