Urșii polari suferă de lipsă de hrană din cauza micșorării suprafeței gheții marine

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Toronto Scarborough a confirmat că scăderea populației de urși polari din vestul Golfului Hudson este direct legată de topirea gheții marine cauzată de schimbările climatice.

Modelul cercetătorilor a arătat că scăderea stratului de gheață reduce timpul de vânătoare de foci a urșilor, forțându-i să țină foame mai mult timp pe uscat. Acest lucru perturbă echilibrul energetic al animalelor, reducându-le șansele de reproducere și supraviețuire.

Potrivit datelor de monitorizare, în ultimii 40 de ani, numărul urșilor polari din regiune s-a înjumătățit, iar greutatea medie a acestora a scăzut semnificativ. De exemplu, greutatea femelelor adulte a scăzut cu 39 kg, iar cea a puilor cu 26 kg.

Femelele cu pui sunt deosebit de vulnerabile la schimbările climatice: din cauza lipsei de hrană, produc mai puțin lapte, ceea ce reduce șansele de supraviețuire ale puiilor. În plus, dimensiunea așternutului de zăpadă a scăzut, iar mamele au avut nevoie de mai mult timp pentru a-și îngriji puii, deoarece puii rămân prea slabi pentru a supraviețui singuri.

Cercetătorii avertizează că situația din vestul Golfului Hudson ar putea fi un prevestitor al unui declin global al populațiilor de urși polari, deoarece Arctica se încălzește de patru ori mai repede decât media globală. Modelul lor permite nu numai să explice schimbările actuale, ci și să prezică viitorul urșilor polari în cazul încălzirii continue.