STUDIU: 99% din fructele de mare sunt contaminate cu microplastice

Un studiu recent a constatat că 99% (180 din 182) dintre mostrele de fructe de mare achiziționate de la magazin sau capturate de pe o barcă de pescuit din Oregon conțineau microplastice. Creveții sunt cei mai periculoși. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că cel mai comun tip de microplastice sunt fibrele din îmbrăcăminte sau textile – ele constituiau mai mult de 80% din particulele detectate, scrie The Guardian.

Aceste descoperiri evidențiază o problemă serioasă cu utilizarea pe scară largă a plasticului, a spus cercetătorul de microplastice de la Portland State University și coautorul studiului, Alice Granek.

„Atâta timp cât plasticul rămâne o parte importantă a vieții noastre de zi cu zi și este utilizat pe scară largă, îl vom găsi în continuare în alimente”, a adăugat ea. Microplasticele au fost descoperite în probele de apă din întreaga lume, iar alimentele sunt considerate a fi una dintre principalele căi de intrare în organism. Cu toate acestea, poluarea cu microplastice poate include până la 16.000 de compuși chimici, mulți dintre care sunt asociați cu efecte cancerigene, neurotoxicitate, dezechilibre hormonale și tulburări de dezvoltare.

Aceste substanțe pot traversa barierele hematoencefalice și placentare, iar persoanele cu microplastice în țesutul inimii au de două ori mai multe șanse de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral în următorii câțiva ani.

Nivelurile ridicate de contaminare la creveți și hering se datorează probabil faptului că aceștia se hrănesc cu plancton la suprafața apei.

Dar, în același timp, autorii studiului nu recomandă evitarea fructelor de mare, deoarece microplasticele sunt răspândite atât în ​​carne, cât și în alimentele vegetale, iar schimbarea dietei este puțin probabil să ajute la reducerea consumului. Cu toate acestea, ei au observat că spălarea fructelor de mare înainte de consum poate reduce cantitatea de microplastice.