Studiind plantele tropicale consumate de gorilele sălbatice din Africa de Vest și utilizate de vindecătorii din comunitățile tradiționale locale, oamenii de știință din Gabon au descoperit cel puțin patru noi specii de plante cu proprietăți medicinale necunoscute anterior.
Studiile de laborator au demonstrat că aceste plante conțin cantități semnificative de antioxidanți, precum și substanțe care pot lupta cu succes împotriva microbilor. Una dintre substanțele studiate și-a demonstrat eficiența împotriva așa-numitelor superbacterii rezistente la antibiotice.
Se știe că marile maimuțe se auto-tratează adesea mâncând plante cu proprietăți vindecătoare. De curând, presa mondială a scris despre un urangutan rănit care a folosit o pastă de plante vindecătoare pentru a-și vindeca rănile mai repede. În cel mai recent studiu, oamenii de știință au monitorizat mai întâi ce plante mănâncă gorilele de câmpie de vest care trăiesc în Parcul Național Mukalaba-Doudou din Gabon.
Apoi, după ce au discutat cu vindecătorii populari locali, au selectat patru specii „promițătoare” dintr-o listă compilată de plante pentru un studiu mai similar: arbore de bumbac (Ceiba pentandra), o subspecie de croton (Myrianthus arboreus), tecul african (Milicia excelsa) și smochinul (Ficus).
O gamă largă de substanțe chimice medicinale, de la fenoli la flavonoide, au fost găsite în scoarța acestor copaci, care sunt utilizate în medicina populară pentru a trata orice, de la infertilitate la tulburări de stomac.
Toate cele patru specii selectate au prezentat activitate antibacteriană împotriva unui tip de superbacterie, o tulpină de E. coli rezistentă la mai multe medicamente. Cu toate acestea, studiul notează că lemnul de bumbac „a funcționat bine” împotriva tuturor tulpinilor testate.
„Acest lucru sugerează că gorilele, în procesul de evoluție, au învățat să mănânce plante care le sunt benefice și evidențiază lacunele uriașe în cunoștințele noastre despre pădurea tropicală din Africa Centrală”, asigură profesorul de antropologie de la Universitatea din Durham (Marea Britanie) Joanna Setchell, care a lucrat la studiu împreună cu o echipă de oameni de știință din Gabon.
Gabon găzduiește păduri tropicale vaste și aproape complet neexplorate, care adăpostesc elefanți sălbatici, gorile, cimpanzei și alte animale, precum și multe plante necunoscute științei. Din cauza braconierilor și a bolilor, populația de gorile de câmpie din vest a scăzut foarte mult în sălbăticie. Specia este inclusă pe Lista roșie a speciilor amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii ca fiind în pericol critic de dispariție. Studiul este publicat în revista PLOS ONE.
Sursa:bbc.com