Oamenii de știință de la NASA dezvoltă roboți subacvatici autonomi care pot pătrunde adânc în gheața gigantică din Antarctica. Acestea vor ajuta la înțelegerea cât de repede topirea stratului de gheață a continentului poate duce la o creștere catastrofală a nivelului mării, notează CNN.
Scopul final este de a crea o flotă din astfel de roboți în Antarctica care să fie ancorați pe gheață și să colecteze date pentru perioade lungi de timp într-unul dintre cele mai inaccesibile locuri de pe Pământ. Oamenii de știință vor să înțeleagă mai bine acest continent izolat și îndepărtat, deoarece ceea ce se întâmplă aici are implicații globale. În martie, savanții de la Jet Propulsion Laboratory al NASA au coborât un robot cilindric în apele înghețate ale Mării Beaufort, la nord de Alaska, pentru a colecta date la o adâncime de 30 de metri. A fost primul pas în proiectul IceNode.
O serie de studii recente indică faptul că gheața din Antarctica se poate topi în moduri alarmante noi, ceea ce înseamnă că creșterea nivelului mării poate fi semnificativ subestimată. Dacă calota de gheață a Antarcticii s-ar topi complet, ar duce la o creștere globală a nivelului mării de aproximativ 60 m, ceea ce înseamnă un dezastru complet pentru comunitățile de coastă.
Oamenii de știință sunt deosebit de interesați să înțeleagă ce se întâmplă cu rafturile de gheață ale Antarcticii, plăci uriașe de gheață plutitoare care ies în ocean și oferă un tampon important împotriva creșterii nivelului mării, acționând ca un dop pentru a reține ghețarii de pe uscat.
NASA intenționează să lanseze aproximativ 10 roboți IceNode, fiecare având aproximativ 2,5 metri lungime și 25 de centimetri în diametru, în apă dintr-o gaură în gheață sau de pe o navă aflată în largul coastei. Nu au motoare, dar sub influența curenților oceanici, controlați de un software special, vor ajunge la destinația în Antarctica, unde își activează „șasiul” – trei picioare care se extind și se atașează de gheață.
Odată așezați, senzorii lor vor urmări cât de repede apa caldă și sărată a oceanului topește gheața și cât de repede se scufundă apa rece de topire. Potrivit NASA, flota poate funcționa până la un an, colectând date în toate anotimpurile. Odată ce monitorizarea este finalizată, roboții se vor elibera de gheață, vor deriva spre suprafața oceanului și vor transmite date prin satelit. Aceste date pot fi apoi utilizate în modele computerizate pentru a îmbunătăți acuratețea prognozelor de creștere a nivelului mării.