The Economist: Soarele va deveni principala sursă de energie a omenirii până în 2040

Analiștii de la The Economist au studiat ritmul de dezvoltare și principalele tendințe din industria energiei solare și au ajuns la concluzia că aceasta va ocupa un loc de frunte printre alte tipuri de energie în aprovizionarea cu energie a populației lumii în următoarele decenii. Materialele cercetării proprii au fost publicate pe site-ul The Economist.

Experții de la The Economist susțin:„ A numi creșterea exponențială a energiei solare nu este o exagerare, ci o declarație de fapt”. Ei ne afirmă că capacitatea solară instalată se dublează aproximativ la fiecare 3 ani, ceea ce înseamnă că aceasta crește de zece ori în fiecare deceniu. Următoarea creștere de zece ori ar fi echivalentă cu creșterea întregului parc mondial de reactoare nucleare cu un factor de 8 în mai puțin timp decât ar dura în mod normal construirea unuia singur.

Analiștii prevăd că, până la mijlocul anilor 2030, panourile solare vor fi cea mai mare sursă de energie electrică de pe planetă. Până în anii 2040, acestea ar putea deveni cea mai mare sursă nu doar de electricitate, ci de energie în general.

Conform tendințelor actuale, costul total al electricității  promite să fie aproape la jumătate față de cea mai ieftină electricitate disponibilă în prezent. Experții avertizează, de asemenea, că dezvoltarea rapidă a energiei solare nu va opri schimbările climatice, dar le-ar putea încetini semnificativ.

„O mare parte a lumii, inclusiv Africa, unde 600 de milioane de oameni încă nu își pot lumina casele, va începe să se simtă bogată în energie Acest sentiment va fi nou și transformator pentru umanitate”, au prezis analiștii.

Energia solară nu se confruntă cu constrângeri precum, de exemplu, extracția petrolului sau a gazului, unde costul trebuie să scadă pe măsură ce eficiența extracției crește, dar este în cele din urmă compensat de costul de a descoperi și mai mult combustibil.

Experții anunță  că resursele necesare pentru producerea de celule solare și instalarea lor în ferme solare sunt nisipul bogat în siliciu, locurile însorite și ingeniozitatea umană, de care omenirea dispune din belșug. Energia este, de asemenea, necesară pentru producerea celulelor, dar energia solară o face rapid redundantă.

„În ceea ce privește cererea, aceasta este uriașă și elastică – dacă faci electricitatea mai ieftină, oamenii vor găsi utilizări pentru ea. Ca urmare, spre deosebire de sursele de energie anterioare, energia solară a devenit mai ieftină tot timpul și va continua să devină mai ieftină”, au declarat analiștii.

Experții avertizează că panourile solare produc cea mai mare parte a electricității în timpul zilei, iar orele de vârf ale consumului de electricitate sunt seara, astfel încât energia solară trebuie completată prin dezvoltarea paralelă a tehnologiilor de stocare. Există, de asemenea, provocări în ceea ce privește electrificarea industriei grele, a aviației și a transportului de marfă. Din fericire, aceste probleme pot fi rezolvate deoarece bateriile și combustibilii care utilizează electroliza devin treptat mai ieftini.

Aceasta este imaginea transformatoare pe care analiștii de la The Economist o descriu în viitorul apropiat:

„Tot ceea ce oamenii folosesc astăzi pentru energie va fi mai ieftin – și asta este valabil pentru aproape orice. Apoi, vor exista lucruri care vor fi posibile datorită energiei ieftine. Oameni care nu și-ar fi permis-o niciodată vor începe să își lumineze casele sau să conducă mașini. Energia ieftină poate purifica apa și chiar o poate desaliniza. Ea poate acționa mașini conduse de inteligență artificială. Dar cele mai mari consecințe vor fi lucrurile la care nimeni nu s-a gândit încă. În abundența sa radicală, energia ieftină va da frâu liber imaginației, făcând micile rotițe ale minții să se învârtă cu entuziasm și noi posibilități.”