A.O. „Renașterea Rurală” în cadrul unui proiect a montat în orașul Chișinău zece senzori care monitorizează poluarea aerului atmosferic

Proiectul „Monitorizarea calității aerului în Republica Moldova” prevede instalarea a zece senzori de monitorizare în regim online a nivelului de poluare a aerului în orașul Chișinău.

Dispozitivul măsoară nivelul de particule în suspensie PM2.5 și PM10, precum și alți parametri importanți cum ar fi: temperatura, presiunea atmosferică și umiditatea. Aceste informații vor fi utilizate pentru a informa cetățenii capitalei, sectorul asociativ, administrația publică locală și centrală și alte părți interesate despre nivelul de poluare a aerului în orașul Chișinău.

A.O„Renașterea rurală” anunță că fiecare doritor va avea posibilitatea să acceseze în timp real statisticile cu privire la calitatea aerului în orașul Chișinău de la senzorii instalați.

Datele sunt accesibile și pe următoarele platforme în regim de open data, de unde pot fi preluate, în mod liber, de alte rețele sau aplicații iOS/Android: https://sensor.community, https://opensensemap.org/, https://airtube.info/.

Proiectul „Monitorizarea calității aerului în Republica Moldova” este finanțat de European Climate Foundation și are ca scop creșterea gradului de conștientizare, la nivelul comunității locale, cu privire la existența aerului poluat în Republica Moldova, ca o problemă reală care trebuie abordată.