Căldura extremă pune în pericol viața a peste 243 de milioane de copii

Potrivit UNICEF, peste 243 de milioane de copii din Asia de Est și din Pacific ar putea fi expuși riscului de îmbolnăvire și de deces din cauza problemelor de sănătate în următoarele luni din cauza căldurii extreme.

După cum explică experții, copiii sunt mai puțin capabili să își regleze temperatura corpului decât adulții și, prin urmare, sunt mai vulnerabili la boli cardiovasculare și respiratorii

Peste 243 de milioane de copii din Asia de Est și Pacific sunt expuși riscului de îmbolnăvire și de deces din cauza problemelor de sănătate asociate cu căldura extremă. Acest lucru este raportat de agenția de știri Bloomberg cu referire la datele Fondului ONU pentru copii (UNICEF).

După cum notează UNICEF, se așteaptă temperaturi record în aceste regiuni în următoarele luni. Potrivit experților, îngrijorarea constă în faptul că copiii sunt mai puțin capabili să își regleze temperatura corpului decât adulții, ceea ce îi face mai vulnerabili la bolile cauzate de căldură. Printre acestea se numără bolile cronice respiratorii și cardiovasculare, precum și astmul.

„Copiii sunt mai vulnerabili decât adulții la efectele schimbărilor climatice, iar vremea excesiv de caldă reprezintă o amenințare potențial mortală pentru ei. În această vară, trebuie să fim în alertă maximă pentru a proteja copiii și comunitățile vulnerabile de agresivitatea valurilor de căldură și de alte șocuri climatice”, a comentat Deborah Comini, director regional al UNICEF pentru Asia de Est și Pacific.

Anterior, cercetătorii de la Universitatea Columbia au stabilit că creșterea temperaturii planetei afectează numărul de spitalizări ale pacienților care suferă de probleme cu drogurile și alcoolul. Astfel, în zilele cele mai călduroase, numărul internărilor în spital legate de dependența de alcool crește cu 24,6%, iar în cazul problemelor cu drogurile – cu 38,8%. Ratele în rândul diferitelor grupe de vârstă, sex și grupuri sociale au fost similare.

Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), încălzirea globală ar putea depăși pragul de 1,5 °C până în 2027. Acest indicator a fost stabilit ca indicator-cheie în Acordul de la Paris din 2015 – depășirea sa ar putea însemna intrarea lumii într-o nouă fază a schimbărilor climatice.